Okula Dönüş Dönemi Alışveriş Davranışları

Milyonlarca öğrencinin okula başladığı, okul hazırlıklarının hız kazandığı “okula dönüş” dönemi olarak da bilinen eylül ayında nasıl alışveriş yaptık? İnternetten yapılan alışverişlerde hangi davranışlar ön plana çıktı? Türkiye’de 75 binden fazla üye iş yerine ödeme altyapısı ve on binlerce e-ticaret müşterisine güveli alışveriş hizmeti sunan bir fintek şirketi olarak; 19 Ağustos 2019 – 22 Eylül 2019 tarihlerindeki tüketicinin satın alma araç ve yöntemleri, satın alma kararında etkili figür ve satın alma oranının bölgelere göre dağılımı, eğitim/kırtasiye kategorisindeki alışveriş tutarı ortalaması gibi birçok kategoriyi detaylı olarak analiz ettik. Gelin bu detaylara birlikte göz atalım.

Kadın Tüketici Sayısı Arttı

Okula dönüş döneminde eğitim/kırtasiye kategorisinde 2018’e göre alışveriş yapan erkek tüketici sayısı 2 kat, kadın tüketici sayısı 3 kat artış gösterdi. iyzico verilerine göre kadınlar, erkeklere oranla %28 daha fazla kırtasiye alışverişi yaptı.

Kırtasiye Alışverişlerinde %57 ile Mobil Cihaz Lider

Mobil cihazlar yine yükselişini bozmadı. Okul alışverişlerinin %57’si mobil cihazlardan gerçekleşti. Mobil cihazlardan yapılan online alışverişler geçen yıla oranla %15 artış gösterdi.

Yüksek Tutarlı Alışverişlerimizde Bilgisayarı Tercih Ettik

Sepet tutarı yüksek olan ürünlerde hala en çok tercih edilen cihaz bilgisayar. Öyle ki, istatistiklere göre mobil cihazlardan yapılan alışverişlerin ortalama sepet tutarı 100 TL’yi aşmazken, bilgisayar aracılığıyla yapılan online alışverişlerin ortalaması 200 TL’yi aşıyor.

Alışveriş için Öğleden Sonra Saatleri Tercih Edildi

Mobil cihazlardan yapılan alışverişler için saat 20.00’den sonraki saatler tercih edildi. Mobil cihazlardan yapılan alışverişlerin %20’si akşam 21.00-24.00 saatleri arasında yapıldı. Bilgisayarlardan yapılan online alışverişler ise çoğunlukla 13.00-15.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Kadınların alışveriş için tercih ettiği saat aralığı 21.00-22.00 iken, erkeklerin tercih ettiği saat aralığı 14.00-15.00 olarak belirlendi. 2018’e göre tüketiciler, kırtasiye alışverişi için geç saatleri tercih etti.

Kırtasiye Alışverişinde Birincilik Akdeniz Bölgesi’nin

Okula dönüş döneminde daha fazla kırtasiye alışverişi yapılan iller Muğla, İzmir, Iğdır, Siirt ve Mardin oldu. Eğitim alanında en çok alışveriş yapılan 10 şehrin 4’ü Akdeniz Bölgesi’nden. Eğitim için en çok alışveriş yapılan diğer illerin bulunduğu bölgeler Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgesi oldu.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication