Sınırsız Dünyanın Yeni Vatandaşları: Girişimciler

Ülke sınırlarının ortadan kalkması ve tüm dünyanın tek bir ülke haline gelmesi fikri, tarih boyunca belirli kesimler tarafından savunulsa da günümüz şartlarında halen fazlasıyla ütopik bir düşünce. Bu fikrin bir gün tüm dünyada gerçeğe dönüşme ihtimalini bize zaman gösterecek. Ancak bir kesim için bu fikir gelişen teknolojiyle birlikte yavaş yavaş gerçekleşiyor. Onlar kim mi?

Girişimcilerden bahsediyoruz. Bugün girişimciler dünya çapında birçok ülke tarafından birçok farklı alanda destekleniyor ve yeni teşvik programları açıklanıyor. Tabii bu durumun başlıca sebebi, girişimcilerin ülke ekonomisine sağladıkları katma değer. Bunun yanı sıra girişimlerin meydana getirdiği sosyal değişiklikler de girişimcilerin teşvik edilmesinin bir diğer sebebi.

Ülkemizde KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafından desteklenen girişimler 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 100.000 TL’ye kadar geri ödemeli kredilerden ve daha birçok farklı alanda KOSGEB destek programlarından yararlanıyor. Ayrıca ülkemizin önemli kurumlarından TÜBİTAK da çeşitli alanlarda teknolojik yatırımlara ve AR-GE faaliyetlerine önemli oranda teşvikler sunuyor.

Estonya hükümeti de girişimciler için farklı teşviklerde bulunuyor. Hatta bu konuda çıtayı çok ayrı bir noktaya taşıdılar. Evet, Estonya e-vatandaşlık hizmetinden bahsediyoruz. Peki tam olarak nedir bu e-vatandaşlık?

1,3 milyon nüfusu sahip bir Baltık ülkesi olan Estonya, 5 sene içerisinde nüfusunu 10 milyona yükseltmeyi hedefliyor. Nasıl mı? Tabii ki e-vatandaşlık hizmetiyle. Skype ve Transferwise gibi dünya çapında başarıya ulaşan birçok girişimin çıkış noktası olan Estonya, dünyanın dört bir yanından girişime e-vatandaşlık hizmeti ile ev sahipliği yapıyor ve onlara birçok avantaj sunuyor. E-vatandaşlık hizmeti ile şirketinizin merkez adresini Estonya, yani Avrupa Birliği olarak gösterebiliyor, şirket için gerekli olan tüm bürokratik işlemleri ve bankacılık, muhasebe ve finans hizmetlerine dijital olarak erişebiliyorsunuz. E-vatandaşlık hizmeti ile yapabilecekleriniz tam olarak şöyle:

-Tamamen dijital ortamda şirketinizi kurabilir,

-Hiçbir devlet dairesine veya notere gitmenize gerek kalmadan resmi imza işlerinizi dijital ortamda gerçekleştirebilir,

-Şirketinizle ilgili tüm resmi sözleşmeleri dijital ortamda imzalayabilir,

-Dijital bankacılık ve finans hizmetleri alabilirsiniz.

E-vatandaşlık hizmetine başvurduktan sonra, bir dijital kimlik kartına sahip oluyorsunuz. Bu kimlik kartı size oturma izni, oy verme hakkı veya Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz dolaşım hakkı vermiyor. Ancak yukarıda bahsettiğimiz avantajlar ve vergi muafiyetleri, Estonya e-vatandaşlık hizmetini girişimciler için fazlasıyla cazip kılıyor ve bu hizmete başvuran şirket sayısı her geçen gün artıyor. Estonya e-vatandaşlık hizmetine, aşağıdaki adımları takip ederek başvurabilirsiniz:

-Başvuru işlemlerini şu link üzerinden başlayabilirsiniz: https://e-resident.gov.ee/become-an-e-resident/

– Link üzerinden açılan sayfada “Apply Now” butonuna tıklayarak başvuru işlemine başlayabilirsiniz.

-Başvurunuzun değerlendirme aşamasına geçebilmesi için ekranda bulunan ödeme bölümünden 100 Euro’luk başvuru ücretini ödeyin.

Bugün girişimcilik, tüm dünyada hükümetler ve özel sektör tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor ve teşvik ediliyor. Girişimlerin ekonomilere yarattığı katma değer ve yarattığı sosyal değişimlerin önemi herkes tarafından kabul ediliyor. Bu durum da girişimcilere sınırsız bir dünyanın kapılarını ardına kadar açıyor. Eğer gerçekten iyi bir iş fikriniz var ve bunu güçlü bir şekilde ifade edebiliyorsanız, fırsatlar her yerde karşınıza çıkabilir. Girişimcilerin sınırsız yeni dünyasına hoş geldiniz! 🙂


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication