Mobil Reklamların Geleceği Hakkında 6 Bilgi

Günlük hayatta olduğu gibi e-ticarette de bütün alışkanlıkları baştan aşağı değiştiren mobil cihazlar, yeni bir dünyanın kapıları açalı çok olmadı ama bu dünya hızla gelişti ve kendi kurallarını koymaya başladı. Mobil reklamlar da bu gelişimden ve kurallardan etkilenmeyi sürdürüyor. Yakın zamanda 70 milyar doları bulması beklenen mobil reklam pazarının geleceğinde söz sahibi ise alışkanlıkları ve beklentileri doğru yorumlamaktan geçiyor.

Mobil cihaz kullanım alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmalara göre bu cihazlarda geçirilen zamanın yaklaşık %85’i uygulamalarda, %15’i ise web tarayıcılarında harcanıyor. Uygulamalarda ise %35’i oyunlar, %32’yi sosyal medya araçları, %10’dan fazla kısım da mesajlaşma uygulamaları olarak dağılıyor. Kalan kısmı ise e-posta hesapları ve haberler oluşturuyor. E-ticaret sitelerinin piyasadaki güçlerini arttırmak ve payları büyütmek için yapması gereken ise mobil reklam trendleri ve geleceğe ışık tutacak uygulamaları doğru analiz etmek. Peki, yakın zamanda mobil reklamları şekillendirmesi beklenen trendler neler?

1- Mobil Video
Son 1-2 yılda hayatımızda oldukça geniş bir yer kaplamaya başlayan mobil videolar, reklam anlayışını da derinden etkiledi. Günde sadece Facebook ve Youtube gibi kanallar aracılığıyla 10 milyardan fazla video izleniyor olması ve bu rakamın yaklaşık %75’inin mobil video olması, e-ticaret firmalarını da bu kanallara daha fazla yönlendirmiş durumda. Üstelik 360 derece video teknolojisinin de gelişmesiyle birlikte mobil reklamcılıkta bir numarayı mobil videoların alması kaçınılmaz.

2- Giyilebilir Teknoloji
Teknoloji geliştikçe reklamcılar da kendilerine yeni alanlar yaratmayı başarıyor. Akıllı saat, sanal gerçeklik gözlüğü gibi giyilebilir teknolojilerin hızla gelişmesi de kullanıcılar ile e-ticaret siteleri arasındaki veri alışverişini daha kişisel kılmayı başarıyor. Böylece tüketicilerin ihtiyaçlarını ve ilgi alanları keşfetmek, bunlara yönelik mobil reklamlar hazırlamak daha hızlı ve etkili sonuçlar doğuruyor.

3- Mobil Oyun
Mobil cihazlarda geçirilen sürenin %35’inin mobil oyunlarla doldurulduğu dikkate alınınca reklamların bu alana yönelmesi de kaçınılmaz oluyor. Yapılan araştırmalara göre mobil oyun uygulamaları için ekrana tamamen odaklanan kullanıcılar, bu alanlarda gösterilen reklamlara karşı daha duyarlı ve pozitif tepkiler gösterebiliyor. Yani kullanıcılar bütün dikkatlerini ekrana toplamışken mobil reklamlar daha etkili olmayı başarıyor.

4- Kullanıcı Davranışları ve Konum
Kullanıcıların web aramaları üzerinde analizler yaparak ilgi alanları ve ihtiyaçları hakkında spesifik bilgilere ulaşabiliyor olmak, hizmet ve ürün sunumunda doğrudan hedefe yönelmekte yardımcı oluyor. Kıyafet satan bir e-ticaret sitesi, kullanıcının mobil cihazında yer alacak reklamlarda doğrudan ihtiyaç duyulan ürünlere yer vererek hedef kitleye kısa sürede ulaşmayı başarıyor. Ayrıca konum tabanlı etkileşim sağlayan Beacon Teknolojisi de belli mesafedeki kullanıcılara doğrudan ürün ve hizmetlerin duyurulmasını sağlıyor. Fiziksel mağaza içindeki müşterilere promosyonlar hakkında bilgi vermek gibi.

5- Mobil Hizmet
ChatBot ve canlı destek uygulamaları, müşteri memnuniyetini sağladığı gibi markalar için sadık müşteri kitlesi oluşturmayı da başarıyor. Müşteriler ile doğrudan temas kuran ve etkileşim sağlayan bu uygulamalar, mobil reklamların bugününde olduğu gibi geleceğinde de önemli bir rol üstlenmeyi sürdürüyor.

6- Mobil Promosyon
Kullanıcıların zamanlarının büyük bir kısmını mobil uygulamalarda geçiriyor olması ve her kullanıcının mobil cihazında ortalama 100’e yakın uygulama bulunması, e-ticaret firmalarının da bu alana yönelmesini sağladı. Son zamanlarda artan mobil e-ticaret uygulamalarındaki rekabet ise promosyonlar, indirim kodları ve kuponları da beraberinde getirdi. Mobil reklam verimliliğini arttıran bu uygulamalar, satış hacmini de yükseltiyor.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication