Lüks Markaların E-Ticarete Bakışı Değişiyor Mu?

iyzico Posted on 4 dakika

Dünya genelinde 2 trilyon doları bulan yıllık e-ticaret işlem hacminde Amerika ve Avrupa ülkeleri başı çekse de Asya ülkeleri son yıllarda büyük bir atılım göstermiş durumda. İnternet kullanımının yaygınlaşması, ödeme sistemlerinin çeşitlilik kazanması ve güvenli alışveriş anlayışının benimsenmesi, e-ticaret sektörünün gelecekte daha da büyüyeceğini ve geleneksel mağazacılık anlayışının yerini alacağını ortaya koyuyor.

Ancak e-ticaret sektörünün gösterdiği bu hızlı gelişime lüks markalar uzun süredir mesafeli yaklaşıyor. 2015 yılında 1 trilyon Euro sınırını aşan lüks tüketim pazarında kar oranı 250 milyon Euro’yu aşmış durumda. Üstelik yapılan araştırmalardan doğan tahminlere göre 2020 yılına gelindiğinde lüks tüketim pazarından elde edilen karın 300 milyon Euro’ya ulaşması bekleniyor.

Dünyada Lüks Tüketim
Dünyada lüks tüketim pazarının lideri, kuşku yok ki %35’lik oranla ABD. Son yıllarda yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle Avrupa’da lüks tüketim harcamalarındaki artış bir miktar gerilese de Japonya ve özellikle Çin’de tüketim alışkanlıkları büyük bir değişim gösteriyor. Deri aksesuarlar, moda, parfüm ve kozmetik ürünlerinin başını çektiği lüks markaların tüketiminde Çin’in 2020’de dünya liderliğini ele geçirmesi öngörülüyor.

Son Yıllarda Değişim Gösteriyor
Tüm bu gelişmelerle birlikte yakın tarihte tüm alışveriş sektörünün %10’unu oluşturması beklenen e-ticaret sektörü, henüz lüks tüketimde istenilen seviyede değil. Y ve Z kuşaklarının değişen tüketim alışkanlıkları ve lüks markaların daha ulaşılabilirlik kazanması ile orta vadede bu oranın gözle görülür biçimde artması bekleniyor.

Bu değişimi ve gelişimi ilgiyle ama uzaktan takip eden lüks markalar, internetten alışveriş sektörüne henüz tamamıyla adapte olabilmiş değil. Ancak son yıllarda bazı markaların online ticarete açılmaları, belli bir oranda artış yaşanmasını beraberinde getirdi.

Marka Değeri ve Güvenlik Kaygısı
Yakın zamana kadar lüks markalar e-ticaretten uzak duruyordu. Bunun sebepleri arasında, marka değerinin düşeceği algısı ve online satışın yeterince güvenli olmadığı fikri önemli yer tutuyordu. Normal ürünlere kıyasla daha yüksek fiyatlara satışa sunulan ürünlerin tüketiciye ulaşmasına kadar geçen sürede zarar görme ihtimali, lüks markaların online alışverişe sıcak bakmamalarına neden oluyordu. Ayrıca kredi kartı ile alışveriş yaparken müşteri bilgilerinin kopyalanması ve 3. şahısların eline geçmesi ihtimali de güvenlik kaygısını doğuran nedenlerden.

Ancak e-ticaretin sunduğu hız ve pratiklik, kullanıcıları kendine çektikçe lüks markalar da bu değişime direnmek yerine yavaş yavaş uyum sağlamaya başladı denilebilir. Öyle ki son yıllarda Giorgio Armani, Burberry, Louis Vuitton, Hugo Boss gibi lüks markalar, online mağazalar açarak internetten alışveriş özelliği sunaya başladı. Kullanıcı alışkanlıklarının getirdiği bu değişime ek olarak dijital dünyada bütün markaların ürün fiyatlarına ulaşılabilir olması da yeni bir anlayışı doğurdu.

Lüks Markaların E-Ticaretteki Geleceği
Geçmişte fiyat politikası konusunda taviz vermeyen lüks markalar, kullanıcıların lüks algısının değişmesi ve benzer ürünler arasında fiyat karşılaştırması yaparak satın alma kararı vermeleri nedeniyle ürün fiyatlarında daha esnek olmaya başladı. Bu da e-ticarette benzer ürünler arasında daha uygun fiyatlı olana yönelen tüketicileri lüks markalara biraz daha yaklaştırdı.

2009 yılında e-ticaret hacminin sadece %2’sini oluşturan lüks tüketim ürünleri, bir sonraki yıl %10’luk bir artış gösterdi. Ardından internet kullanımı ve mobil ticaretin hız kazanmasıyla e-ticaret pastası ve lüks markaların bu pasta içinde kapladığı alan da büyüme gösterdi. 2015 sonuna gelindiğinde e-ticaretin %6’sını oluşturmayı başaran lüks tüketimin 2020 yılında bu oranı %10 seviyesine çıkarması bekleniyor.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay