Müşterilerinizi Etkilemek İçin 7 İpucu

Online ve offline alışverişlerde tüketiciyi satın almaya ikna etmenin kolay olmadığı gibi, alışverişe yönlendirmenin de birçok psikolojik faktörü bulunuyor. E-ticaret şirketleri için önemsiz ve küçük görünen detaylar aslında müşterileri etkilemede birebir rol oynuyor.

Vereceğimiz ipuçları sayesinde hedef kitlenizi satın almaya daha kolay yönlendirebilir, zaman içerisinde sadık müşteriler edinebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

1. Ücretsiz Kargo
Müşterilerin çoğu ücretsiz kargo seçeneği olan e-ticaret sitelerinden diğerlerine göre daha fazla alışveriş yapıyor, hatta ürünleri daha pahalıya satın almayı kargo ücreti ödemeye tercih ediyor. E-ticaret siteniz üzerinden satışını yaptığınız ürünlerin fiyatına bir miktar daha ekleyerek biraz daha pahalıya satabilir ve bu sayede ücretsiz kargo imkanı sunabilirsiniz.

2. İndirim
E-ticaret siteniz üzerinden yapılan indirim kampanyalarının hepsinin etkili olduğu bir gerçek, ancak bunu tüm şirketlerin yaptığını unutmayın. Buradaki önemli olan nokta “%…’e varan” ifadesi kullanmak. Yaptığınız kampanyadaki en yüksek indirim oranını belirttiğiniz takdirde müşteride tüm ürünlerde bu indirimin gerçekleştiği algısı oluşacağı için dikkatini daha kolay çekeceksiniz. Örneğin “%10 ile %60 arasında indirim fırsatı” sloganıyla duyurunuzu yaparsanız müşteri bu sloganı duyar duymaz psikolojisi devreye girecek ve indirimin %10 civarında olduğunu düşünecektir. Kampanyanızı “%60’a varan indirim” fırsatı şeklinde duyurmanız halinde çok daha etkili olacak, tüketiciyi alışveriş yapmaya teşvik etmiş olacaksınız.

3. Satın Al Butonu
Renklerin psikolojimiz üzerinde büyük oyunlar oynadığı bir gerçek. Siz de bundan yararlanarak online alışveriş sunan tüm e-ticaret sitelerinde “Satın Al” ya da “Sepete Ekle” butonunuzu daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. İstatistiklere göre büyük puntolu ve kalın harflerle yazılmış, farklı şekillerde olan butonların, kullanıcıların alışveriş duygusunu tetiklediği için satın almaya dönüşme oranı oldukça yüksek.

4. Reklam Dili
Reklamlarınızın daha kuvvetli, ikna edici ve sadık müşteriler yaratmasını istiyorsanız gelecek zaman kipi yerine geniş zaman kipi kullanmalısınız. Yani; “Bu ürün ile kendinizi daha canlı ve enerjik hissedeceksiniz” yerine, “Bu ürün ile kendinizi daha canlı ve enerjik hissedersiniz” her zaman için daha etkileyicidir. Gelecek zamana yönelik kullanılan sözler müşterinin aklına soru işaretlerine sebep olur. “Ya ben hissetmezsem?” algısıyla ürününüzü satın almak istemeyebilirler.

5. Hızlı Site
İnsanlar tüm hayatları boyunca sabırsızlardır, hele ki arama motorlarının hepsi bu kadar hızlı bir arama yaptığı dönemde tüketicilerin de sabırlı olmalarını kimse bekleyemez. E-ticaret sitenizin hızı sadece günlük ziyaretçi sayısını etkilemekle kalmıyor, gelecekteki tıklanma oranlarınızı da önemli ölçüde etkiliyor. Forrester’ın yaptığı bir araştırmaya göre yüklenme hızı dört saniye olan bir siteyi ziyaret eden müşterilerin; %64’ünün yavaş olan siteyi tekrar ziyaret etmek istemediği ve %62’sinin bu siteden bir daha alışveriş yapmak istemediği tespit edilmiş.
Ayrıca, sayfa yüklenme hızı arama motoru sıralamasını da fazlasıyla etkiliyor.

6. Büyük Harf
Mind Valley Labs’ın yaptığı araştırmalara göre reklamların başlıklarındaki ilk harflerin büyük olması tıklanma oranını %80 arttırıyor. Bu basit teknik ile siz de e-ticaret sitenizde yer alan reklamlarınızın tıklanma oranlarını hemen arttırabilirsiniz.

7. Odak Noktası
Reklam alanlarında tüketicilerin en çok dikkatini çeken alan orta bölüm oluyor. Sıcak renkler ile birlikte, vermek istediğiniz mesaja dikkat çekmek için alanın orta bölümünü kullanabilirsiniz. Böylelikle ürününüzün akılda kalması daha etkili olacaktır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication