Alternatif Ödeme Metodu Nedir ve Nasıl Çalışır?

iyzico Posted on 3 dakika

E-ticaretin olmazsa olmazlarından biri de kredi veya banka kartı ile ödeme kabul etmektir. Bu sebeple online mağazalarda bu ödeme seçeneklerinin olmaması düşünülemez.

Ödeme yöntemlerinin yelpazesi günden güne büyüyor ve ihtiyaçlara göre değişiyor. Bu noktada; gerçek zamanlı online banka transferi, e-cüzdan, kapıda ödeme, ön ödemeli kart, sipariş sonrası mağazada ödeme ve Bitcoin, kartlı ödemeye alternatif ödeme yöntemleridir. Türkiye’deki e-ticaret sitelerinde, bu yöntemlerden içerisinden genelde e-cüzdan ve kapıda nakit ödeme seçeneklerini görmekteyiz.

Türkiye’de alışkın olmadığımız, fakat yurt dışında sık sık kullanılan hangi ödeme yöntemlerine yönelmemiz gerekiyor?

Anında banka transferi Avrupa’da çoğu sitenin ödeme sayfasında yer alan ve günden güne daha çok tercih edilen bir yöntem. Bu yöntemle çalışan en bilindik ödeme yöntemlerinden SOFORT, Giropay ve iDEAL’ı sayabiliriz.

Kullanıcı, ödeme seçeneği olarak kredi kartı yerine örneğin SOFORT’u seçiyor ve kullanacağı bankanın internet şubesine bağlanıyor. Kişisel bilgileri ile giriş yapmasının ardından, karşısına ürün bilgileri ve otomatik doldurulmuş bir form çıkıyor. Bu formu kontrol ettikten sonra dijital bankacılığında kayıtlı olan telefon numarasına tek kullanımlık şifre geliyor ve onunla işlemi onaylıyor. Ödeme onaylandığı takdirde tekrar web sitesine yönlendiriliyor. İşlemin sonucunda ödeme ve sipariş senkron bir şekilde gerçekleşmiş oluyor.

Çok kullanılan alternatif ödeme yöntemlerinden bir diğeri de e-cüzdan. BKM Express gibi dijital cüzdanlar birkaç yıldır Türkiye’de e-ticaret siteleri tarafından kabul ediliyor. Kart bilgilerinin gizliliği korumak isteyen kullanıcılar tarafından kullanımı gün geçtikçe artıyor. Türkiye’deki çoğu e-ticaret firmasında, yabancı kullanıcılar tarafından tercih edilen Qiwi, Yandex Money ve Alipay gibi uluslararası e-cüzdanları ödeme yöntemi olarak görememekteyiz. Bu yüzden yurt dışındaki kullanıcıya satış yapmak isteyen e-ticaret firmaları ne yazık ki sipariş kaçırmaktalar.

E-cüzdan’ın çalışma prensibine göre bir hesap açarak ödemelerinizi bu yöntem ile yapmaya başlayabilirsiniz. Bu hesaba bakiye yükleyebilir, mevcut banka ya da kredi kartınızı bağlayabilirsiniz. Alışveriş esnasında e-cüzdan ile ödemeyi seçip telefon numaranız ya da e-posta adresiniz ile giriş yaparak ilk adımı tamamlamış olursunuz. Daha sonra bu ödeme yöntemi ile kart bilgilerinizi girmeden ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartı kullanımının oldukça düşük olduğu Avrupa ülkelerinde internet üzerinden yapılan alışverişlerde yukarıdaki alternatif ödeme metotları tercih ediliyor. Bu sebeple, yurt dışına açılmak, Türkiye’den olduğu kadar yabancı ülkelerden de müşterilerinizin olmasını ve onlardan ödeme almak istiyorsanız mutlaka bu alternatif ödeme yöntemlerini kullanıcılarınıza sunmanız gerekmektedir.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay