En Çok Yapılan Mobil Pazarlama Hataları

Günümüzdeki ticaret dünyası online dünyada yerini sağlamlaştırmaya başladıkça dijital pazarlamada da çalışmalar bu yönde hız kesmeden ilerlemeye devam ediyor. İnternet kullanıcılarının mobil cihazlarda harcadıkları süre gün içinde oldukça artıyor, bu nedenle e-ticaret firmalarının mobil mecralarda da reklam ve pazarlama çalışmaları yapmaları gerekiyor. Tüketicilere ulaşmak için desktop yerine mobil üzerinden iletişime geçmek hem satışları arttırmak hem de sadık müşteriler yaratmak için daha doğru bir tercih olacaktır. Ancak mobil pazarlamada markaların sık sık yaptığı bazı hatalar bulunuyor. Yeni girişimcilerin ya da bu alanda istediği verimi alamayan firmaların bu hatalara dikkat etmesi ve bunlardan olabildiğince kaçınması gerekiyor.

Uyumsuzluk
Mobil pazarlama çalışmalarıyla, mobil cihazlardan internette gezinen kişilere ulaşmak istiyorsanız internet sitenizin mobil uyumlu olması en önemli konu diyebiliriz. Mobil reklamlarınıza tıklayan kullanıcılar doğrudan internet sitenize gelecekleri için mobil uyumlu olmayan bir site karşısında hemen web sitenizden çıkacaklardır. Bu durumun önüne geçmek için, sitenize mobile uyumlu hale getirerek, dönüşüm oranlarınızı ve kullanıcı deneyimini arıtabilirsiniz.

Sosyal Medyada Aktif Olmamak
Mobil pazarlama çalışmalarınızda başarılı olmak, firmanız için geri dönüşüm sağlamak sosyal kanallarda aktif olmanızdan da geçiyor. Sadece sponsorlu reklam çalışmalarıyla aktif olmayı kastetmiyoruz elbette. Bu mecralarda yaptığınız paylaşımlar ile organik olarak da takipçilerinizle etkileşime girmeli, takipçilerinizin, gönderilerinizi beğenmesi, paylaşması ve sizinle iletişim halinde olmaları gerekiyor.

Bütünlük Eksikliği
Mobil pazarlama çalışmalarını, genel pazarlama çalışmalarından ayrı tutmak e-ticaret firmalarının yaptığı en büyük hatalardan biri. Mobil pazarlamayı mutlaka pazarlama çalışmalarınızın ayrı bir dalı olarak görmeli ve genel pazarlama çalışmalarınıza dahil etmelisiniz. Bütünlük olmadan, sadece mobil üzerine pazarlama çalışmaları yapmak sizin için yeterli olmayacaktır.

Analiz Yapmamak
Reklam kampanyalarınızda harcadığınız bütçeyi, hedeflemeyi, kullandığınız call to action ifadelerini, seçtiğiniz görselleri, açıklama metinlerini ve bu kampanyaların ne kadar kişiye ulaşarak size geri dönüşüm sağladığını mutlaka analiz ederek incelemelisiniz.

Reklam verdiğiniz platformlar bu analizleri yapmak için tüm verileri size sunuyor. Bu sayede gelecek stratejilerinizi oluştururken size yardımcı olacak bilgilere sahipsiniz. Dilerseniz siz de kendiniz bu reklamların sonuçlarını manuel olarak kontrol edebilirsiniz. Ancak bu platformların verdiğiniz analizlerden yararlanmak işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Takipçi Satın Alma
Mobil pazarlama denince akla sadece mecralara reklam vermek gelmemeli. Çeşitli markalar, sosyal mecralarda sahte takipçi satın alarak aktifliklerini arttırmaya çalışıyor, ancak bunun bir yararının görülmeyeceği bir gerçek. Sahte hesaplar ile takipçi sayınız artsa bile, sayfadaki etkileşiminizin artmayacak ve bu da etkileşim oranınızın düşmesine sebep olacaktır.
Sayfanızda her zaman etkileşimin takipçi sayısına göre daha önemli olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Yanlış Hedefleme
Mobil cihazların işletim sistemine ya da modeline göre farklı hedefleme seçeneklerini incelemeli, mobil reklam kampanyalarınızı hazırlarken mutlaka bu kriterlere göre hedefleme yapmalısınız. Böylelikle kendi hedef kitlenize daha iyi ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sitenizin Google Analytics verileri sayesinde, mobil ziyaretçilerinizin hangi işletim sistemleri üzerinden sitenizi incelediğini öğrenerek, bu hedefleme konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Yeni kitlelere ya da kendi hedef kitlenize ulaşmak için bu özelliklerden yararlanmalı, elinizdeki veriler doğrultusunda bu reklamların ulaşacağı kişileri seçmelisiniz.

Call to Action Kullanmama
Tüketicilerin reklama ilgi göstermelerini sağlamaya yarayan çağrı ifadelerini kullanmak mobil reklamlarınızın performanslarını arttıracaktır. Call to Action butonlarının olmaması ya da çağrı için doğru ifadeler kullanmamanız performansın düşmesine sebep olacaktır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication