Mobilya Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

iyzico Posted on 5 dakika

Eviniz vaktinizin birçoğunu geçirdiğiniz özel alanınızdır. Evinizi istediğiniz şekilde dizayn ettiğinizde geçirdiğiniz sürecin verimliliğini artırabilirsiniz. Ev, bahçe ve teras tasarımlarında mobilya seçimi ön plana çıkmaktadır. Zevkinize hitap eden mobilyayı seçmek kadar, mobilyayı seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar da önemlidir.

“Mobilya seçimi nasıl olmalı?” sorusunu cevaplarken dikkat edilmesi gereken unsurlar;

  • Mobilyanın üretiminde kullanılan ağacın türü,
  • Mobilya yapımında kullanılan süngerin ve kumaşın kalitesi,
  • Mobilyanın zeminden ayrılmasını sağlayan ayakların varlığı veya hangi malzemeden elde edildiği,
  • Mobilyanın rengi ve dokusu,
  • Kişilerin kullanımına has konfor ve rahatının ne ölçüde olduğu şeklinde sıralanabilir.

Doğru Mobilya Nasıl Seçilir?

Mobilya ve aksesuar seçiminde ilk dikkat etmeniz gereken parametre; ürünü nereden satın alacağınız olmalıdır. Mobilyayı satın alacağınız firmanın sunduğu kalite güvencesi önemli bir seçenek sayılabilir. Doğru mobilya seçimine dair yapabileceğiniz bir araştırmada, karşınıza çıkan önerilerden bir diğeri mobilyanın üretildiği madde olacaktır.

Kaliteli bir ağaçtan üretilen mobilya ve mobilya takımlarını uzun yıllar boyunca gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ayrıca tarzınıza, ev dekorunuza, bahçenize, ofis veya işletmenize ait ürünlerle kombinleyebileceğiniz renkte mobilya modelleri doğru mobilya seçiminde sizin için bir adım önde olan seçeneklerden olabilir.

Herhangi bir mobilya satın almadan önce mekanın büyüklüğü ve kullanacağınız alan dikkate alınmalıdır. Küçük ve büyük evlerde farklı mobilya stilleri kullanılmalıdır. Örneğin büyük bir koltuk takımı, küçük bir oturma odasını daha da küçük gösterecek ve hareket için kullanılabilecek alan miktarını sınırlayacaktır.

Öte yandan, oturma odanız büyükse, daha geniş ve daha büyük bir kanepe takımı seçebilirsiniz. Sonuç olarak kullanacağınız mobilyaların ölçüleri odanın ölçülerine uygun olmalıdır.

Mobilya Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kriter

Yapacağınız derin bir araştırmayla beğenebileceğiniz tarzda mobilyalara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu kısımda devreye mobilya seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler girmektedir. Evin herhangi bir alanında göze çarpan ilk şeylerden biri renk düzenidir. Mobilyalarınızı duvar veya eşya renkleriyle uyumlu şeçerek dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz. Evinizin herhangi bir alanı için mobilya seçerken o alanda hakim olan renge uygun seçeneklere göz atabilirsiniz.

Renkler adeta tüm evinizin havasını anında değiştirme gücüne sahiptir. Seçtiğiniz mobilyaların eviniz ile uyumlu bir görünüme sahip olması şık dekorasyona sahip ortamlar yaratabilmenin ilk adımıdır. Dilerseniz zıt renklerin uyumundan da faydalanabilirsiniz. Zıt renkli mobilyalar bulundukları ortamda güzel bir kontrast görünüm oluşturacaktır. Mobilya seçerken dikkat edebileceğiniz 10 kriter şu şekilde sıralanabilir:

  1. Seçtiğiniz mobilyanın zevkinize hitap etmesi önemlidir.
  2. Mobilyanın kumaşına ve kalitesi de büyük ölçüde önemlidir.
  3. Zevkinize uyan mobilyanın istediğiniz renk aralığında olduğuna dikkat ederek tercih aralığınızı daraltabilirsiniz.
  4. Mobilyada herhangi bir desen isteyip istemediğinize karar verebilir, mobilya desenine göre tercihte bulunabilirsiniz.
  5. Beğendiğiniz mobilya ve mobilya aksesuarlarının kalitesi için hangi malzemeden üretildiğini öğrenebilirsiniz.
  6. Seçtiğiniz mobilyanın ayakları olup olmadığına dikkat etmek size fayda sağlayabilir. Mobilya ayakları kolay değiştirilebilir olmalıdır.
  7. Mobilyayı bahçenize veya terasınıza alacaksanız bahçe mobilya modellerine de göz atabilirsiniz.
  8. Tercihinizi ahşap mobilya seçeneklerinden yana kullanacaksanız ahşabın kalitesi ve dayanıklılığı da önemli olacaktır.
  9. Mobilyanızın temizliğinin nasıl yapılabileceğine dikkat etmelisiniz. Tercihinizi kolay temizlenebilir mobilyalardan yana kullanmak size avantaj sağlayacaktır.
  10. Seçtiğiniz mobilyanın ergonomikliğine de bakabilirsiniz.

Mobilya Seçiminde Sıklıkla Yapılan Hatalar

Mobilya seçimi; eviniz, ofisiniz ve işletmeniz için önemli konulardan birisi olabilir. İlerleyen süreçlerde ve uzun vadede işinizi gören mobilya ve aksesuarlara güvenilir bir yatırım yapmak işinizi görebilir. Bu aşamada mobilya seçiminde yapılan aksaklık, hata ve diğer dikkatsizliklerin neler olduğunu bilmeniz gerekir.

Mobilya seçerken yapılan sık hatalardan birisi de mobilyanın tasarımına ve modeline aldanarak kaliteli mobilyaların seçimini aksatabilmektir. Açık renk kumaşlardan üretilen mobilya modellerinin kolay kirlenebilmesi sizin için zahmetli olabilir. Ayrıca temizliği zor olan mobilyalar işlerinizi aksatmanıza sebep olabilir. Bunların yanı sıra ergonomik açıdan kullanışsız modeller, göze hitap eden tasarımları nedeniyle tercih edilmemelidir.

İdeal bir mobilya, tasarımıyla beğeni kazandığı kadar kullanışlı oluşuyla da tam not almalıdır. Kaliteli ve istediğiniz tasarımda bir mobilya tercihi yaparken mobilya fiyatları farklılık gösterecektir. Mobilyanız evinizde yer alan diğer eşyalarla da uyumlu olmalıdır. Bu sayede dekorasyonunuzu kolaylıkla tamamlayabilmeniz mümkün olur.