E-Ticarette Büyümenin Altın Kuralları

iyzico Posted on 5 dakika

E-ticaret sayesinde gerek Türkiye pazarında gerekse dünya pazarında büyüme kaydedebilirsiniz. Fakat e-ticaret yapmak için bilmeniz gereken birkaç altın kural vardır. Öncelikle e-ticaret nedir nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını öğrenmeniz gerekir. Sonrasında eğer e-ticaret yapmak istiyorsanız kendinize bir iş modeli seçmelisiniz. Daha sonra bu iş modelini nasıl büyüteceğiniz hakkında birkaç strateji geliştirin. Bu adımdan sonra yapmanız gereken şey kendinize bir e-ticaret sitesi kurmak. E-ticaret yapmak istiyorsanız kendinize bir site kurmalısınız ki bu ürünleri o site üzerinden satabilme fırsatınız olsun. E-ticaret nasıl başlanır sorusunun cevabı ise bu aşamadan sonra belirginleşecektir. Örneğin, takı satan küçük bir işletmeyseniz ürünlerinizi bu siteden satmaya başlamalısınız. Fakat satabilmek için tüm yasal işlemleri geçmiş ve tüm yasal izinleri almış olmanız gerekmektedir. Eğer ülke dışına e-ticaret gerçekleştirecekseniz vergi ve gümrük konusunda almanız gereken daha farklı yasal izinler bulunmaktadır.

E-ticaret yapmanın altın kurallarından ilki ise kendi kitlenizi belirlemektir. E-ticaret ne demek ve nasıl yapılır biliyorsanız bu aşamadan sonra hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Satacağınız ürüne göre bir hedef kitlenizin olması bundan sonraki adımlar için size kolaylık sağlayacaktır. Böylelikle o hedef kitlenizin sık kullandığı mecralarda aktif olarak internet satışınızı gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, eğer hedef kitleniz yaklaşık olarak 18 ile 25 yaş arasındaki insanlardan oluşuyorsa bu yaş aralığındaki insanların ilgisini çekecek ürünleri, yine bu yaş aralığındaki insanların sık kullandığı sosyal medyalarda satışa çıkarabilirsiniz. Ürünlerinizi bu yaş aralığındaki insanların çok az kullandığı sitelerde satışa sunmak size bir yarar sağlamayacaktır. 50 yaş ve üzeri gruplar için satış yapıyorsanız ürünlerinizi o yaş grubunun sık kullandığı mecralarda satışa sunmanız daha iyi olacaktır.

E-Ticaret Sektörü Nedir?

E-ticaret, elektronik ticaret olarak bilinmektedir. İnternetin aktif olarak kullanılmasından bu yana dolaylı ya da doğrudan e-ticaret kullanımları olmuştur. E-ticaret yeni nesil ticaret olarak bilinse de normal ticaret hala etkisini dolgun bir şekilde göstermektedir. E-ticaret sayesinde küçük işletmelerden büyük firmalara kadar birçok işletme dünya pazarında boy gösterebilmektedir. E-ticaret sayesinde sağlanan hizmetler ve elde edilen ürünler internet ortamında sayılabilmektedir. E-ticaret sayesinde pek çok işletme gerek yurt içinde gerekse yurt dışında oldukça iyi gelirler elde edebilmişlerdir. İnternet alışverişi son dönemlerde hız kesmeden büyümektedir ve bunun en önemli nedeni e-ticaretin gelişmesidir. Gerek ülkeler arasında gerekse yurt içinde büyüyen internet alışveriş sayesinde artık alışveriş merkezlerinin değeri düşmüş durumdadır. Dünyaca bilinen bazı şirketlerin sağladığı geniş market hizmetleri neredeyse tüm dünyaya açıktır ve bu şirketler büyük kar elde etmektedir.

E-ticaret sektörünün önemi son yıllarda oldukça artmıştır ve e-ticarete olan talep önemli ölçüde büyümüştür. Bunun en büyük nedenlerinden biri artık alışveriş merkezlerine gitme oranında yaşanan düşüştür. İnternet üzerinden alışveriş yapmak daha pratik ve etkili olduğu için eğilimin büyük bir kısmı internet alışverişinedir. Bu da e-ticarete olan ilgiyi artırmış ve büyümeyi de hızlandırmıştır. E-ticaretin pek çok avantajı vardır. Bu avantajlardan biri de bir dükkân açmanıza gerek kalmayacağı için dükkân kirası vermemenizdir. Etkin bir iş fikri bulduktan sonra bunu faaliyete geçirmeniz için uygulamanız gereken birkaç adım vardır. Bu adımları eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğinizde siz de kendi küçük işletmenizi kurabilirsiniz. Kendi kendinize kurduğunuz bu küçük işletme zamanla büyüyebilir ve siz de orta ya da büyük ölçekte bir şirket sahibi olabilirsiniz. E-ticaretin en avantajlı yanlarından biri de budur. E-ticaret pazarında etkin ve rekabetçi bir rol üstlenmek istiyorsanız en çok satan sektörleri ya da gelecekte yüksek satış yapma potansiyelinin olduğu şirketleri bulmanız ve buna göre bir yol izlemeniz bu konuda ilerlemeniz için iyi olabilir.

E-Ticaret Şirketi Açmanın Prosedürleri Nedir?

Eğer ürünlerinizi internet pazarında satmak ve bu şekilde büyümek istiyorsanız kendinize bir e-ticaret sitesi açmak oldukça mantıklı bir karar olacaktır. E-ticaret şirketi kurmak için izlemeniz gereken bazı adımlar vardır. Stoksuz e-ticaret yapmak istiyorsanız müşteri kitlenizi de buna göre seçmeniz gerekecektir. Alacağınız sipariş sayısı da bu yönde olmalıdır. Stoksuz e-ticaret riskli gibi görünse de zarar etme olasılığına karşı sizi korur. E-ticaret sitesi açmak için doğru platformu seçmek oldukça önemlidir. Hedef kitlenizin yaş aralığı doğrultusunda en doğru platformu seçmelisiniz. Bu aşamadan sonra bir marka oluşturmanız gerekir. Markanızın adını belirledikten sonra bir domain almalısınız. E-ticaret pazarına giriş yapmak için ilk olarak bu adımları eksiksiz bir şekilde tamamlamış olmalısınız. Ne satacağınızı da belirledikten sonra sipariş alma ve sipariş yönlendirme gibi araçları seçin. Sipariş aşamalarını geçtikten sonra siteniz için uygun bir ödeme sağlayıcı bulmanız gerekmektedir. Ödemelerinizi ne şekilde alacağınıza karar verdikten sonra buna uygun olan aracı seçin ve gerekli işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamlayın.

E-ticaret yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise sitenizin tasarımının satış odaklı olmasıdır. Sitenizin tasarımı için gerekli olan adımları uyguladıktan sonra diğer aşamalara geçebilirsiniz. Satış yapmak için uygun stratejileri bulmak oldukça önemlidir. E-ticaret yapmanın altın kurallarından biri de doğru reklam yapmak ve doğru satış stratejilerini izlemektir. Markanız için güçlü bir strateji oluşturduktan sonra işletmenizin yapısını belirlemelisiniz. Eğer ekstra çalışan almanız gerekiyorsa işletme yapınızı da göz önüne almalısınız. Daha sonra oluşturduğunuz stratejiler doğrultusunda şirketinize uygun kampanyaları başlatabilirsiniz.