Provizyon Nedir? Provizyon İptali Ne Anlama Gelir?

iyzico Posted on 2 dakika

Mağazalardan veya internetten yaptığımız kartlı alışverişlerde, zaman zaman bazı bankacılık terimlerini hepimiz duyuyoruz. Ancak bu terimlerin ne anlama geldiğini çoğunlukla bilmiyoruz. Bu bankacılık terimlerinden biri de provizyon. Bekleyen provizyon ve provizyon iptali gibi farklı türleri de bulunan bu terim, tam olarak ne anlama geliyor? Tüketicilerin hayatında nasıl bir yer tutuyor? Cevapları merak ediyorsanız, kemerlerinizi bağlayın. Başlıyoruz!

Fransızca kökenli bir kelime olan provizyon, Türkçede “karşılık” anlamına geliyor. Kart ile ödeme yapıldığında, banka provizyon süresi boyunca işlemin güvenilirliğini ve limit bilgilerini kontrol ediyor. Provizyon sürecini ise en basit tanımıyla “ön onay süresi” olarak nitelendirebiliriz. Şimdi gelin farklı provizyon türlerini daha yakından inceleyelim.

Bekleyen Provizyon Ne Demek?

Bekleyen provizyon terimi, özellikle kredi kartı kullanıcılarının fazlasıyla yakından tanıdığı bir terim. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bu işlem hareketlere bekleyen provizyon olarak yansıyor. Çünkü bu süreçte banka, işlemin güvenilirliğini ve limit bilgilerini kontol ediyor. Yapılan işlem gün sonuna kadar bekleyen provizyon statüsünde kaldıktan sonra herhangi bir problemle karşılaşılmaması halinde harcama olarak işlemlerinize yansıtılıyor.

Bir işlemin bekleyen provizyon aşamasında kaldığı süre genel olarak 1 gün olsa da işlem yapılan POS makinesi başka bir bankaya aitse bu süre 2 güne uzayabiliyor.

Provizyon İptali Nedir?

Provizyonda bekleyen bir işlemi, banka ile görüşerek iptal edebilirsiniz. Ancak provizyondaki bir işlemi iptal ettirebilmeniz için de geçerli bir sebebe sahip olmanız gerekiyor. Provizyon iptalinde en sık rastlanan sebeplerin başında ise işlemin başkası tarafından gerçekleştirilmiş olması veya ödemesi yapılan ürünü/hizmeti teslim almamak yer alıyor. Siz de bu sebeplerden herhangi birine sahipseniz, bankanızla iletişime geçerek provizyondaki işleminizi iptal edebilirsiniz.

Mağazalarda veya internette daha güvenli bir şekilde dilediğinizce alışveriş yapabilmenin sırrı, haklarınızı ve teknik konuları tüm detaylarıyla bilmekte yatıyor. Eğer bu detaylara hakimseniz ve haklarınızı biliyorsanız, hem fiziksel hem de dijital dünyada alışverişleriniz kolaylaşıyor. Bir tüketici olarak haklarınızı tüm detaylarıyla öğrenebileceğiniz yazılar, iyzico Blog’da sizi bekliyor. Hemen konu hakkındaki yazılarımıza göz atın; kolay ve güvenli alışveriş dünyasında siz de yerinizi alın!


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay