E-Ticaret Sitenizin Güvenli Olduğunu Müşterilerinize Nasıl Kanıtlarsınız?

İnternetten alışveriş pazarı büyüdükçe e-ticaret firmaları arasında rekabet artıyor. 45 milyona yakın internet kullanıcısının bulunduğu Türkiye’de 20 bin e-ticaret firmasının var olduğu dikkate alınırsa rekabetin boyutu daha iyi anlaşılabilir. Binlerle anılan bu firmalar arasında fark yaratmak ve rakiplerin önüne geçmek içinse pratiklik, ürün çeşitliliği ve güvenli alışveriş algısının müşterinin zihnine yerleştirilmesi gerekiyor.

Güvenlik Başta Gelir

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir potansiyel müşterinin sadık alıcıya dönüşmesi için online alışveriş yapacağı e-ticaret firmasının ürün çeşitliliği kadar güvenlikli oluşu da önem taşıyor. Yani banka kartıyla internetten alışveriş yapmasını sağlamak için kartından sadece işlemin tutarının çekileceğini, siparişini verdiği ürünün hiçbir sorun yaşamadan teslim edileceğini ve kart bilgilerinin sonraki zamanlarda da güvende olduğunu hissetmesi gerekiyor. Türkiye’de 10 milyonu aşan online alışveriş müşterisi için birinci öncelik güvenlik.

Neler Gerekiyor?

Bir ziyaretçinin herhangi bir e-ticaret firmasından alışveriş yapması için ortalama 4 kere o siteye girmesi gereklidir. Ürünü incelemek, benzer ürünleri araştırmak, kolay ödeme seçeneklerini değerlendirmek ve güvenlikten emin olmak için yapılan bu ziyaretler, sitenin bilinirliği ve güvenilirliği arttıkça sıklaşır. Sonraki alışverişlerde ise 1 ya da 2 ziyaretle alışveriş işlemi gerçekleştirilir ve alıcı, sadık müşteriye dönüşmüş olur. Peki bu güvenlik algısını yaratmak ve hem müşteriyi hem de e-ticaret firmasını korumak için nelere sahip olmak gerekiyor?

SSL Sertifikası

1996 yılında Netscape tarafından geliştirilen ve hızla bütün tarayıcılar tarafından kullanıma geçilen SSL Sertifikası, en basit anlatımla bir çeşit şifreleme sistemidir. İnternetten alışveriş yaparken e-ticaret firmasına kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde eğer firma SSL sertifikası sahibiyse kart bilgilerinizi bankaya özel bir şifreleme yöntemi aracılığıyla aktarır. Yapılan bu şifreleme de sadece bankanız tarafından deşifre edilebilir ve işlemin gerçekleştirilmesi için yine şifrelenerek bilgiler bankanızdan firmaya gönderilir. Böylece kredi kartı ve banka kartıyla internetten alışveriş yaparken bilgilerinizin 3. şahıslar tarafından ele geçirilerek kötü niyetle kullanılması önlenmiş olur. Geleneksel alışverişte kart bilgileriniz POS makinesi aracılığıyla kopyalanabilirken bu yöntemle bilgileriniz güvende olur. Üstelik bir e-ticaret firmasının SSL Sertifikası sahibi olduğunu anlamak da oldukça kolaydır.

Bir e-ticaret firmasının sayfasına girdiğinizde adres satırının en başında https:// yazısı bulunur. Eğer bu yazı yeşil renkliyse o sitede SSL sertifikası bulunuyor demektir. Bu sertifikanın bulunmadığı sitelerde https:// yazısı yeşil renkte değilse ve üzerinde bir çizgi varsa o site güvenli değil demektir. Ödeme sayfasında ya da ana sayfada https:// yazısını yeşil olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.

3D Secure

Dünyanın en büyük kart sağlayıcılarından Visa tarafından geliştirilen 3D Secure, banka kartı ile internetten alışveriş yapabilmek için bir zorunluluktur. Özellikle kredi kartını hayatından çıkarıp tek çekim ile internetten alışveriş yapmayı tercih edenler için mükemmel bir seçenek yaratan 3D secure, kredi kartıyla yapılan işlemlerde de bir tercih olarak sunuluyor. Çalışma sistemi ise oldukça basittir. Müşteri, bir e-ticaret firmasından alışveriş yapmak için kart bilgilerini ödeme ekranındaki ilgili yere yazıp işlemi onayladığında bilgileri şifrelenerek bankasına gönderilir. Sadece banka tarafından deşifre edilebilen bu bilgilerin ardından banka tarafından kullanıcının kayıtlı cep telefonuna bir şifre gönderilir. Bu şifre 180 saniye içerisinde e-ticaret firmasının ödeme ekranındaki ilgili çubuğa yazıldığında ödeme işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Hem Alıcıya Hem de Satıcıya Fayda Sağlar

E-ticaret firmaları, SSL Sertifikası ve 3D Secure güvenlik seçeneklerine sahipse müşterinin kart ve kişisel bilgilerini garanti altına aldığını kanıtlamış olur. Güvenli e-ticaret arayışında olan online müşteri, kart bilgilerinin ve kişisel bilgilerinin 3. şahıslar tarafından ele geçirilemeyeceğini bilerek işlemlerini gerçekleştirir. Ayrıca bu güvenlik önlemleri alıcıyı koruduğu kadar satıcıyı da korur. E-ticaret firması, müşteri tarafından ileride yapılabilecek ödeme itirazlarına karşı sistemini ve bilgilerini güvenle saklamış olur.

iyzico Güvenliği Garanti Eder

Alternatif sanal POS hizmeti sunan iyzico’yu tercih eden e-ticaret firmaları ise güvenlik için gerekli bütün sistemlere tek seferde sahip olmayı başarır. Dünyanın en yüksek veri güvenlik standardı PCI (Payment Card Industry) – DSS (Data Security Standard) sertifikasına sahip iyzico, altyapısında bulunan bu sertifikaları başlangıç aşamasından itibaren sağlamayı garanti eder.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication