Tokenization Nedir?

iyzico Posted on 3 dakika

Alışveriş yaparken karşılaşılan en büyük sorunların başında müşterilerin ödeme ekranına geldiğinde her seferinde bütün şahıs, kart ve adres bilgilerini tekrar girmekten sıkılıp satın alma işleminden vazgeçmesi gelir. Alıcılar aynı e-ticaret sitesinden sık sık alışveriş yapmalarına rağmen kart bilgilerini tekrar doldurmak ve işlem için zaman kaybetmekle uğraşırlar. Bu da zamanı kısıtlı olan ya da sabırsız müşterilerin işlem bitmeden alışverişi sonlandırmasına ve siteyi terk etmesine sebep olur.

Sepetten geri dönme oranını en aza indirgemek isteyen e-ticaret sitelerinin ilk işi, tokenization hizmeti veren bir alternatif ödeme sistemini sitelerine entegre etmek ve müşterilerini bu sıkıntıdan kurtarmak oluyor. Peki, nedir bu tokenization? Kredi kartı saklama olarak da bilinen tokenization ile e-ticaret müşterileri şahıs, kredi kartı ve adres bilgilerini tek sefere mahsus olmak üzere sisteme girer ve her alışverişinde yalnızca tek bir kullanıcı adı-şifre girişi ile alışverişini tamamlar. Böylece her seferinde satırlar boyunca devam eden bilgi girme işleminden kurtulur.

Tokenization ya da kredi kartı saklama nasıl çalışır?

‘Token oluşturma’ sistemiyle çalışan kredi kartı saklamada e-ticaret sitesinde yapılan ilk alışverişte girilen kredi kartı bilgileri karşılığında bir token oluşturuluyor ve iş yerine iletiliyor. Bunun ardından e-ticaret sitesinde alışveriş yaparken sadece ödeme yap butonunu tıklamak yetiyor. PCI-DSS sisteminde saklanan kredi kartı bilgileri yerine oluşturulan token, siteye iletildiği için kişisel bilgiler de siteyle paylaşılmıyor ve alışveriş işlemi gerçekleştirilmiş oluyor. Tokenization’ın güvenlik için kullandığı PCI sayesinde kart bilgileri muhafaza ediliyor ve kötü niyetli kişilerin erişmesi engelleniyor.

Birden Fazla Kart

Tokenization sistemi ile kredi kartını kaydeden alıcılar için sunulan kolaylıklardan biri de tek karta bağımlı kalmamak. Yani kart bilgilerini girerek token oluşturan müşteri, isterse birden fazla kartını da tanımlayabilir. Tercihe göre seçilen token ile yapılacak alışverişte yine sadece tek tıklama yapmak ve işlemi gerçekleştirmek mümkün.

Tokenization güvenlik konusunda olduğu kadar kullanım kolaylığı bakımından da e-ticarete çağ atlatacak cinsten. Çünkü mobil ödemelerde de faydalanılabiliyor. Cep telefonunun küçük ekranına her seferinde kredi kartı bilgilerini girmek istemeyen alıcıların kaçındığı online alışveriş, tokenization ile tweet atmak kadar kolay. İlk alışverişte PCI-DSS sistemi ile oluşturulan token, üye iş yerine gönderiliyor ve alıcılar sonraki alışverişlerinde sadece ödeme yap butonunu tıklıyor. Basit bir yazılım ile mobil uygulamalara entegre edilebilen tokenizasyon, e-ticareti mobil kullanıcılar için kolaylaştırmanın en etkili yolu.

Abonelik sistemi şeklinde de kullanılabilen bu sistem ile e-ticaret şirketleri ve dönemlik aidat alan firmalar, iyzico arayüzü ile API bağlantısı sayesinde ödeme alabiliyorlar. Seçilen periyotlara göre haftalık, aylık, yıllık ödemeler, kredi kartı limitini etkilemeden tahsil edilebiliyor.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay