2010’lu Yılların E-Ticaret ve Pazarlama Dünyasında Neler Oldu?

Bundan kısa bir süre önce bir 10 yılı daha tamamladık ve 2020’ye merhaba dedik. Haliyle birçok farklı konuda 2020 trendleriyle ilgili içerikleri de sık sık görmeye başladık. Ancak biz bu yazıda, e-ticaret ve pazarlama dünyasının 2020 trendlerinden bahsetmeyeceğiz. Evet, mobil yükselişte. Evet, yapay zeka etkisini daha da artıracak. Bu konulara hepimiz genel hatlarıyla hakimiz. 🙂

Biz bu yazıda, 2010 yılında konuşulan e-ticaret trend öngörülerini sizinle paylaşacağız. 10 yıl önce e-ticaret dünyasında neler konuşuluyordu, neler oldu?

Şunu kabul edelim ki geleceğe dair iddialı öngörülerde bulunmak, her zaman için fazlasıyla riskli. 1899’da “Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi.” diyerek iddialı bir çıkış yapan Amerika Patent Dairesi Başkanı Charles Duell, aradan geçen yıllar içerisinde dünya gaf tarihine adını altın harflerle yazdırdı! Hal böyle olunca, geleceğe dair tahmin yaparken her zaman ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Şimdi gelin, adım adım 2010’daki e-ticaret ve pazarlama trend öngörüleri ile 10 yılın sonunda neler olduğunu inceleyelim.

QR Kod Teknolojisi Altın Çağını Yaşayacak

1994 yılında Japon şirketi Denso Wave tarafından icat edilen QR kod teknolojisinin, 2010’lu yılların başında pazarlama dünyasının geleceğinde fazlasıyla etkili olacağı düşünülüyordu. Ancak işler pek de tahmin edildiği gibi ilerlemedi.

2010’lu yılların başında, kafanızı çevirdiğiniz her yerde bir QR kod ile karşılaşmanız oldukça muhtemeldi. ComScore verilerine göre 2011 yılının Haziran ayında ABD’de 14 milyon mobil kullanıcı, yani ülkenin toplam mobil kitlesinin %6,2’si telefonu aracılığıyla bir QR kodu taramıştı. Aslına bakılırsa yalnızca bu veri bile QR kodların geleceğiyle ilgili fazlasıyla umut vericiydi. Peki QR kodlar neden beklenen başarıya ulaşamadı?

Aslında cevap çok basit. Evet, bundan 10 yıl önce markalar QR kodun gücüne inanıyordu, ancak akıllı telefonların yeni yeni yaygınlaştığı dönemde oldukça sınırlı sayıda telefonun yerleşik bir QR kod tarama uygulaması vardı. Yani herhangi bir tüketici, bir reklam afişinde gördüğü QR kodu taratmak istiyorsa telefonuna bir uygulama indirmesi gerekiyordu. Ayrıca mobil internet teknolojisi de o yıllarda emekleme dönemini yaşıyordu ve kullanımı günümüzdeki kadar yaygın değildi. 2010’ların ortalarında hem akıllı telefonlar hem de mobil internet kullanımı adım adım yaygınlaştı, ancak aradan geçen birkaç yılda QR kod teknolojisi etkisini kaybetti. QR kod teknolojisi günümüzde halen kullanılsa da beklenen etkiyi yaratamadı.

2020’li yıllarda ani bir geri dönüşle QR kodları yeniden sokaklarda görmeye başlayabilir miyiz? Cevabı önümüzdeki yıllarda hep birlikte öğreneceğiz.

E-Ticaret’in Geleceği Mobilde

QR kod teknolojisinin aksine, mobil alışveriş üzerine yapılan tahminler beklentileri fazlasıyla karşıladı. 2010’lu yılların başında henüz emekleme aşamasında olan mobil internet teknolojisinin, e-ticaret dünyasının geleceğinde fazlasıyla belirleyici olacağı düşünülüyordu ve öyle de oldu. Güncel araştırma verilerine göre mobil cihaz kullanıcılarının %62’si, cihazları üzerinden düzenli olarak alışveriş yaptığını belirtiyor. Dünya üzerinde milyarlarca mobil cihaz kullanıcısı olduğunu da göz önünde bulundurursak, 2010’lu yılların başındaki mobil teknoloji tahminlerinin isabetli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

2010’lu yılların trendlerinden biri olan mobil deneyim, 2020 trendlerinde de yerini koruyor. J Çünkü markalar, sundukları mobil deneyimi daha da iyileştirerek pastadan daha büyük bir dilim almayı hedefliyor. Google verilerine göre, mobil kullanıcıların %53’ü yüklenmesi 3 saniyeden daha uzun süren siteleri terk ediyor. Kısacası 2020’lerde markaların mobil arenadaki rekabeti daha da kızışacağa benziyor.

Tabletler Elimizden Düşmeyecek 

2010 yılında Apple’ın iPad’i piyasaya sürmesi, o yıllarda tüm dikkati tabletlerin üzerine yoğunlaştırdı ve tabletlerin ilerleyen yıllarda elimizden düşmeyecek bir cihaz haline dönüşeceği düşünüldü. E-ticaret ve pazarlama dünyasının geleceğinde, tabletlere özel geliştirmelerin fazlasıyla önemli olacağı öne sürüldü. Ancak burada da işler pek beklenildiği gibi ilerlemedi.

Çünkü yıllar içerisinde akıllı telefonların ekranları büyüdü ve dizüstü bilgisayarlar daha taşınabilir bir hale dönüştü. Bu gelişmeler de deyim yerindeyse tabletlerin tüm avantajlarını elinden aldı. Tabletler günümüzde halen yaygın olarak kullanılsa da 2010’lu yılların başındaki büyük beklentileri asla karşılayamadı.

Sosyal Medya Ticareti Hayatımıza Girecek

2010’lu yılların başında, sosyal medya mecralarında ticaretin başlayacağı konuşuluyordu ve öyle de oldu. 2000’li yılların ortalarından itibaren hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen ve insanların sosyalleşmek amacıyla kullandığı mecraların evrimleşme sürecinde, alışverişin de bu mecraların bir parçası haline geleceği öngörülüyordu. Bugün Facebook, Instagram, Twitter ve Pinterest gibi birçok mecra, kullanıcılarına uygulama içerisinde alışveriş yapabilme imkanı sunabiliyor.

10 yıl önceki trend öngörülerinin bazıları başarıya ulaşırken, bazıları beklentileri karşılayamadı. İçerisinde birçok farklı dinamiği barındıran bu öngörüler, şüphesiz ki gelecek için de bize bazı ipuçları verebiliyor. 2020’li yılların trend öngürlerinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağını, önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz.  


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication