Affiliate Marketing: Tüm Merak Edilenler ve Daha Fazlası

Bir süredir hayatımızda olan Affiliate Marketing, son dönemde daha popüler bir hale geldi ve adını daha sık duymaya başladık. Peki ama tam olarak nedir bu iş modeli? Affiliate Marketing ile gerçekten gelir elde edilebilir mi? Sizin de aklınızda bu konular birer soru işaretiyse, yazımızın devamında aradığınız cevapları bulacaksınız.

Affiliate Marketing’in Türkçe karşılığını arattığımızda, karşımıza “Satış Ortaklığı” kalıbı çıkıyor ve bu da bize Affiliate Marketing ile ilgili bazı ipuçları veriyor. Dijital pazarlama dünyasının önde gelen isimlerinden Pat Flynn ise Affiliate Marketing’i şöyle tanımlıyor:

“Affiliate Marketing, diğer şirketlerin veya şirketlerin ürünlerini tanıtarak yapılan satış üzerinden belirli bir komisyon kazanma işidir. Beğendiğiniz bir ürün buluyorsunuz, başkalarına tanıtıyorsunuz ve yaptığınız her satış için bir parça kar elde ediyorsunuz.”

İşin temel tanımı bu olsa da tabii ki içerisinde birçok farklı dinamiği barındırıyor.

Affiliate Marketing Nasıl Çalışır?

Affiliate Marketing, ayrıca CPA (Cost Per Action) olarak da tanımlanıyor. Türkçe anlamı “İşlem Başına Maliyet” olan bu modelde, temel olarak marka, satıcı ve müşteri olmak üzere 3 taraf bulunuyor. Affliate Marketing, temel olarak bu 3 tarafın da birbiriyle bağlantılı olduğu bir iş modelidir. Bu iş modelini markalar ve kişiler açısından 2 farklı başlıkta değerlendirebiliriz:

Markalar İçin Affiliate Marketing

Bulundukları sektörde rekabet etme gücü olan markalar, reklamlarının organik olarak yayılması için Affiliate Marketing yöntemini tercih eder ve yapılan satış üzerinden komisyon verir.

Kişiler İçin Affiliate Marketing

Konuyu kişiler açısından değerlendirdiğimizde, pasif gelir tanımından bahsedebiliriz. Yani minimum eforla maksimum kazancı elde etmek. Televizyon izlerken, yemek yerken veya uyurken sizin oluşturduğunuz reklamların başarılı satışa dönüşmesiyle para kazanabilirsiniz. Kişiler, hiçbir bağlarının bulunmadığı markaların ürünlerini ya da hizmetlerini organik yollarla yayarak bu iş modeli üzerinden para kazanabilir.

Bir affiliate marketer’ın temel misyonu, marka ve müşteri arasındaki bağlantıyı kurmaktır. Bu iş modelinde, satış sonrasındaki faaliyetlerle hiçbir ilişkiniz bulunmamaktadır. Bu iş modeline giriş yapmak için hiçbir sermayeye de ihtiyacınız yoktur. Elde edeceğiniz gelir, bu işe ayıracağınız efora bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki iyi bir affiliate marketer olmanın püf noktaları neler?

-Öncelikle bu işi yapacağınız mecraları belirlemeniz gerekiyor. Blog yazıları, Affiliate Marketing dünyasında en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Blog sayfanızda oluşturduğunuz içeriklere gömülü olarak vereceğiniz ürün linkleriyle, müşterileri ürün satın almaya yönlendirebilirsiniz. Burada kilit nokta, içerik oluştururken marka gibi düşünmektir. Hedef kitlenizin yaptığı aramaları keşfederek, oluşturduğunuz içeriklerle karşılarına çıkabilirsiniz.

-Sosyal medya da tabii ki bu işin olmazsa olmazlarından biri. Oluşturduğunuz sayfanın takipçilerini artırarak daha büyük kitlelere ulaşabilirsiniz.

-Bir diğer yöntem ise Google Adwords. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Google Adwords reklamları ücretsiz olmadığı için, satış üzerinden kazandığınız para Google Adwords ücretinin altında kalıyorsa zarara uğrayabilirsiniz. Kısacası bu yöntemi tercih edecekseniz hesabınızı iyi yapmalısınız.

-Yukarıda bahsettiğimiz tüm kanallar, sizi başarıya ulaştıracak ayrı silahlardır. Tüm bu silahları paralel şekilde kullanmanız da başarınızı daha da artıracaktır.

-Kalite, nicelikten daha önemlidir. Belirli bir kritere sahip olmadan önünüze gelen her markanın reklamını yaptığınız takdirde, bir süre sonra takipçilerinizin dikkatini kaybedebilirsiniz.

-Reklamlarınızın takibi ve analizi çok önemlidir. Dönem dönem oluşturduğunuz reklamları farklılaştırmak ve yeni şeyler denemek, bu yolda size çok yardımcı olacaktır.

-Reklamını yaptığınız markanın itibarı, bu iş modelinde doğal olarak sizin de itibarınızı etkiler. Bu sebeple her zaman için güvenilir markalarla çalışmanız gerekmektedir.

Affiliate Marketing, temel olarak bu yöntemlerle daha iyi sonuç vermektedir. Ülkemizde de son günlerde daha popüler bir hale gelen Affiliate Marketing, önümüzdeki dönemde adından daha sık söz ettireceğe benziyor.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication