Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

iyzico Posted on 6 dakika

Yeni bir bilgisayar almaya karar verdiğinizde, seçeneklerin ve gelişmiş özelliklerin çokluğu karşısında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Kendiniz veya işletmeniz için doğru bilgisayarın hangisi olduğuna karar verirken zaman zaman hedeflerinizi veya bütçenizi gözden kaçırmanız da mümkündür. İster laptop ister masaüstü bilgisayar veya tablet alıyor olun, satın almadan önce cihazın işlemci, sabit disk, RAM bellek, ekran kartı ve işletim sistemi özelliklerini incelemek için zaman ayırmanız oldukça önemli. Bilgisayarınızın temel yapısını oluşturan bu bileşenler iyi çalışan ve uzun süre dayanan bir bilgisayara sahip olmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte, iyi bir bilgisayar almak için dikkat edilmesi gereken bilgisayar özellikleri, kesin bir sıralamayla karşınıza çıkmayabilir. Çoğu durumda, sizin için en iyi bilgisayar özellikleri, çalışma koşullarınız ve kullanım alışkanlıklarınız tarafından belirlenir.

Birçok kullanıcı bilgisayarı genellikle internette gezinmek, ofis ve okul işlerinde kullanmak üzere alır. Bu türdeki bilgisayarlar, performansı öne çıkaran özellikler içermez. En yeni PC oyunlarını oynamak veya video düzenleme işlerinizi gerçekleştirmek içinse yüksek performans gösteren bilgisayarı seçmelisiniz. Video düzenleme, oyun oynama, 3D profesyonel işler gibi grafik ağırlıklı işlemler yapmak istemiyorsanız güçlü donanımlardan kaçınabilirsiniz.

Bilgisayar Almadan Önce Cevaplamanız Gereken Sorular

Yeni bir bilgisayar almayı düşündüğünüzde cevaplamanız gereken ilk soru, yerine getirmesini beklediğiniz bilgisayar görevlerinin neler olduğudur. Mevcut görevlere eklemek istediğiniz potansiyel yeni görevleri de hesaba katabilirsiniz. Genellikle, elektronik tablolar düzenlemek veya belge hazırlamak gibi basit ofis işleri yapıyor olabilirsiniz, ancak ileride ek olarak, fotoğraf ve video düzenlemek de isteyebilirsiniz. Yeni görevleri için bilgisayarınızın performansını artıran bileşenleri içermesi gerekir. Bilgisayarınızı ne için kullanacağınızı belirledikten sonra cevaplamanız gereken diğer sorular şöyle sıralanabilir.

1. Gerçekçi bir bütçeye sahip misiniz?

Bilgisayar özellikleri seçiminde genellikle üst sınırı belirleyen unsuru bütçe oluşturur. En iyi laptop için ya da yüksek çözünürlük sağlayan özel bir ekran kartı için yüksek maliyetleri karşılamaya hazır olmanız gerekir. Bununla birlikte, öncelikle bütçenize ve ihtiyacınız olan bilgisayar özeliklerine odaklanmanız uygun olur. Bilgisayarın yerine getirmesini istediğiniz görevlerle cihaz seçiminin uyumlu olması için hedeflerinizi ve bütçenizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.

2. Laptop mı masaüstü bilgisayar mı?

Bir dizüstü bilgisayara mı yoksa masaüstü bilgisayarına mı ihtiyacınız olduğunu bilmek, iyi bir başlangıç için önemlidir. Bu seçim aynı zamanda boyutlarla ilgili bir konudur. Bazıları izleme keyfi için monitörlerinin büyük olmasını isterken kimileri daha küçük olanları tercih ederek taşınabilirliği ön planda tutabilir. Sürekli hareket halinde iseniz, küçük ekranlı bir laptop almak akıllıca bir seçim olabilir.

3. Marka tercihiniz var mı?

Birçok insan için cihaz markası önem taşır. Bazı markaların rekabette üstün olduğuna inanan bir kullanıcısıysanız, önceliğiniz bilgisayar markasını belirlemek olabilir. Her popüler bilgisayar markası, rekabeti olabildiğince en aza indirmek için genellikle farklı alanlarda öne çıkar. Kimi markalar, daha iyi ve uzun garanti, kimi ise daha iyi yazılım paketleri sunabilir.

Bilgisayar Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Unsurlar

Bilgisayarınızın kullanım mancını, türünü ve bütçenizi belirledikten sonra cihazın performans ve kalitesini belirleyen temel unsurları incelemeye başlayabilirsiniz:

1.   Rastgele Erişimli Bellek: RAM

RAM olarak da adlandırılan bellek, bilgisayarınızın performansı üzerinde, aynı anda çalıştırabileceği uygulama sayısından belirli bir uygulamanın performansına kadar geniş bir etki alanına sahiptir. Bilgisayarınızın hızını RAM ile CPU işlemci arasındaki ilişki belirler. Çoklu görevlerden veya uygulamalar arasında geçiş yapmaktan hoşlanıyorsanız, daha yüksek kapasiteli RAM size daha sorunsuz bir performans sunabilir. Çoğu hafif görevde temel RAM yeterli olabilir. Bilgisayarınızda çoğu zaman kullanacağınız uygulamaya bağlı olarak, doğru RAM türünü seçmeniz de oldukça önemli.

2.   Sabit disk kapasitesi ve hızı

Fabrika yapımı bilgisayarların çoğu 1 terabayt sabit sürücüyle gelir, bu da çoğu veriyi saklamak için fazlasıyla yeterlidir. Çoğu zaman, sabit disk aktarım hızları, bilgisayar performansının kritik bir özelliğidir. Yavaş aktarım hızları için bir çözüm, katı hal sabit sürücülü bir bilgisayar satın almaktır.

3.   İşlemci

İşlemciler, laptop ya da masaüstü bilgisayar özellikleri arasında performansı belirleyen temel faktördür. İyi bir işlemci, sürekli donan veya kilitlenen bir bilgisayar ile kusursuz bir deneyim sunan bilgisayar arasındaki fark anlamına gelebilir. İşlemcinin hızından kaç çekirdeğe sahip olduğuna kadar bir işlemci için dikkate alınması gereken detay unsurlar bulunur. Standart ofis işleri için tipik bir i3 veya i5 genellikle fazlasıyla yeterlidir. CAD tasarımı veya fotoğraf, video düzenleme gibi daha kompleks işlemler için üst düzey bir i7 veya Xeon işlemci yatırımı yapabilirsiniz.

4.   Ekran kartı

Grafik kartı da adı verilen ekran kartları, video düzenleme veya 3D modelleme gibi multimedya tabanlı görevler söz konusu olduğunda cihazın performansına yardımcı olur. Bilgisayarınızı yalnızca ofis tipi uygulamalar için kullanmayı düşünüyorsanız PC veya laptop özellikleri arasında en öncelikli olanı değildir. Ekran kartı, videonun bilgisayarınızda nasıl işlendiğini yönetir. Bilgisayar alırken entegre ve özel olmak üzere iki tür grafik kartıyla karşılaşırsınız. Anakarta yerleşik olan entegre grafik kartlara göre ayrı takılan özel kartlar daha güçlüdür. Bilgisayarınızda video düzenlemeyi, oyun oynamak gibi yüksek çözünürlük gerektiren işlemler için özel ekran kartı tavsiye edilir.

Bilgisayar alışverişi, birçok farklı parametresiyle zorlayıcı bir süreç olabilir. Ancak bu süreçte işinizi kolaylaştıracak hizmetler de var. Alışveriş sürecinde 7/24 canlı destek ve iptal/iade süreçlerinde kolaylıklar sunan iyzico ile Öde sayesinde alışverişinizi güvenle tamamlayabilirsiniz. iyzico ile Öde’nin geçerli olduğu siteler için şimdi web sitemize göz atabilirsiniz.  


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay