iyzico 2019 Online Alışveriş Raporu

iyzico Posted on 2 dakika

2019 yılında Türkiye online alışveriş dünyasında neler olup bittiğini merak ediyorsanız, sizin için harika bir içerik hazırladık! Bir iyzico geleneği olarak, 2019’da da online alışveriş dünyasını yakından takip ettik ve birçok dikkat çekici veriye ulaştık. Hazırsanız başlayalım!

<p style="background-color:#fff;">iyzico 2019 Online Alışveriş Raporu</p>

Sevdiklerimizi Çiçeklerle Mutlu Ettik

Süreklilik arz eden bir ihtiyaç olması sebebiyle giyim sektörü dâhil edilmediğinde ortaya çıkan sonuca göre, 2019’da online alışverişte çiçek ve elektronik kategorileri öne çıkıyor. Bu iki sektörde 2018’de yapılan harcamalara göre dikkate değer bir artış yaşandı. 2018’e göre kozmetik (%4) ile ev, bahçe ve ofis dekorasyonu (%14) alışverişinde azalma yaşanırken, çiçek (%37) ve elektronik (%25) alışverişindeki harcamalar artış gösterdi.

Gece Yapılan Alışverişler Daha Çok İade Edildi

Verilere göre son yıllarda 14.00-15.00 saatleri arasında alışveriş yapmayı tercih ediyoruz. Gece 23.00-00.00 saatleri arasında yapılan alışverişlerdeyse iade oranları dikkat çekiyor. Bu saatlerde yapılan alışverişlerdeki iade oranları, diğer saatlerde yapılan alışverişlerdeki iade oranından %40 daha fazla. 2019’da 02.00-06.00 saatleri arasında en fazla alışveriş yapılan kategorinin bebek ve çocuk ürünleri olması, gecelerin en uykusuzlarının anne-babalar olduğunu da gösteriyor.

Okullar Açıldı Sepetler Doldu

Verilere göre en fazla alışveriş yaptığımız mevsim Sonbahar. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri ise elbette Eylül ve Ekim aylarının okula dönüş dönemi olması. Sepet tutarı açısından bakıldığında en pahalı alışverişi Ocak ayında yaptığımız anlaşılıyor. Öyle ki, 2019’da en yüksek ay 187 TL sepet tutarıyla Ocak olurken, sepet tutarı en düşük aylar 133 TL ile Ağustos ve Aralık ayları oldu.

Ucuz Ürünlere İlgi Arttı

İşlem adetleri 2016’ya göre artış gösterse de sepet tutarlarının azalması, alışverişlerde uygun fiyatlı ürünleri tercih ettiğimizi ortaya çıkartıyor. Bu durum, alışverişte en önemli kriterin fiyat olduğunu ortaya koyuyor.

Mobil Alışverişin Hızı 2019’da Tüketicileri Cezbetti

Ödeme yöntemi olarak 100 TL’nin altındaki işlemler için mobil alışverişi tercih ederken, 100 TL’nin üzerindeki harcamalarımızı masaüstü bilgisayar kullanarak yapıyor ve ürünü detaylıca incelemeyi tercih ediyoruz. Bununla birlikte 2019 yıl sonunda mobilden yapılan işlem adedi, masaüstünden yapılan işlem adedini geçti. Bu durum da yine fiyatın ilk kıstas olduğunu ve sepet tutarlarının yüksek olmadığını gösteriyor.

Taksitli Alışverişten Uzaklaşıyoruz

2017-2019 aralığındaki online ödeme seçeneği değerlendirildiğinde, veriler taksitli alışverişin azaldığını ve tek çekim ödemenin arttığını gösteriyor. Taksit sayısı olarak ise en fazla 3 taksit tercih edildi.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay