E-Ticaret Girişimcilerinin Faydalanabileceği Devlet Destekleri

E-ticaret piyasasına çok tanıdık gelmeyecek ihracat ve devlet desteği gibi kavramlar aslında son yıllarda Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Diğer sektörlere kıyasla büyüme oranlarında en tepede olmayı sürdüren e-ticaret için devlet desteği sunuluyor ve bu alanda faaliyet yürütmek isteyen yatırımcılar destekleniyor. B2B (Business to Business) olarak adlandırılan şirketten şirkete satış siteleri için sunulan bu destekler, Türk firmalarının yurt dışına ürün ve hizmet satışlarını arttırmalarını ve e-ticarette Türkiye’nin daha önemli bir aktör olmasını hedefliyor.

B2B Siteleri İçin Geçerli

Dünyadaki en popüler örneği Çin kaynaklı Alibaba.com olan B2B siteleri, üyelik işleminin ardından şirketinizin ürünlerini satış için yabancı şirketlere sunmanızı sağlıyor. Kiraladığınız pazaryerinde ürünlerinizi satışa çıkarıp yabancı şirketlerle ticaret yürütebiliyorsunuz. Uluslararası pazarlara açılmanın en kolay yollarından biri olan B2B sitelerinde fiyat araştırması yaparak rekabet için şartları lehinize çevirmeniz, reklam ve tanıtım gibi maliyetleri düşük tutarak kar oranınızı arttırmanız mümkün.

Hangi Şartlar Aranıyor?

1- Üye olunacak B2B sitesinin Türkçe dışında bir dilde faaliyet göstermesi,

2- Şahıs şirketlerinin yararlanamadığı bu hibe için şirketinizin limitet, anonim, komandit ya da kolektif şirket olması,

3- Yurt dışında satılacak ürünlerin Türkiye’de üretiliyor olması ve Türkiye’de tescilli bir marka olması gerekiyor.

Desteklerin Kapsamı Nelerdir?

Yurt dışı pazarında faaliyet yürütecek firmalara ve e-ticaret girişimcilerine sunulan hibeler, üyelik giderlerinin %70 oranı ve yıllık 10 bin ABD Dolarına kadarki kısmını karşılamak gibi çeşitliliklere sahip. En fazla 5 farklı e-ticaret sitesine üyelik ve 3 ya da 4 yıllık süreyi kapsayan bu hibeler, şöyle özetlenebilir:

– Yurt dışında hedef kitleyse uyumlu olan ve Türkçe dışında bir dilde faaliyet yürüten web sitelerine verilecek banner reklam giderleri,

– Arama motorlarında Türkçe dışındaki dillerde ve Türkiye’yi hedeflemeyen reklam giderleri,

– Yurt dışındaki medya organlarında Türkçe dışındaki dillerde yayınlanacak reklamlar,

– Yurt dışına tanıtım amaçlı gönderilecek kalem, ajanda gibi promosyon malzemeleri

– İhracat amacıyla yurt dışına yapılacak seyahat giderleri,

– Eğer istenirse yurt dışında yapılacak marka tescil giderleri,

– Yurt dışında ofis, mağaza ya da depo açılması halinde bu alanların kira giderleri.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication