Efsane Cuma’da Efsane Alışverişler Yapmanın İpuçları

Teknoloji yazarı Erdal Kaplanseren, yaklaşan Efsane Cuma indirimini tüketicilerin gözünden değerlendirdi ve dikkat edilmesi gereken noktaları özetledi.

Bildiğiniz gibi Amerika’da her yıl Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma günü, Noel alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak kabul ediliyor ve mağazalar “Black Friday” adıyla büyük indirimler yapıyor. Efsanenin ilk gerçekleştiği yıllarda, yapılan şaşırtıcı indirimlerin yarattığı alışveriş çılgınlığının sonuçları nedeniyle bu adı alan etkinlik, isminin aksine tüketiciler için de mağazalar için de aydınlık bir gün. Ülkemizde isim konusunda yerelleştirmeye giden mağazalar, yaygın olarak “Efsane Cuma” adını kullanıyor. Ben de yazımda bu adı kullanacağım.

Efsane Cuma etkinliği, markaların satış rekorları kırmasını sağlarken tüketicilerin bütçelerine uygun olmadığı için alamadıkları ürünlere erişebilmesini sağlıyor. Peki, Efsane Cuma’dan en iyi şekilde faydalanmak için neler yapmak gerekiyor?

“Tamamen Duygusal” Sebepler

Herhangi bir dini ritüeli ve anlamı bulunmayan gelenek, mağazaların sezonu kârlı bitirmek ve elindeki ürünlerini tüketmek için yüksek oranlarda indirimler sunmalarını sağlıyor. Dolayısıyla her kesimden insan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yüksek oranlardaki indirimlerden yararlanmak istiyor ve harekete geçiyor. Hızlı ve iyi olan tüketiciler, Efsane Cuma’dan kazançlı çıkıyor. Birkaç noktada daha dikkatli davranarak siz de 29 Kasım’da gerçekleşecek olan Efsane Cuma etkinliğini daha kârlı tamamlayabilirsiniz. İşte o noktalardan bazıları:

Mağazaların Bildirimlerini Açın

Hangi mağazadan alışveriş yapmak istediğinize karar verin ve web sitesini ziyaret ederek e-posta bültenlerine kaydolun. Ücretsiz gönderilen bültenler sayesinde hangi ürünlerin indirimle satışa sunulacağından herkesten önce siz haberdar olabilirsiniz.

Sosyal Medyanın Gücünden Yararlanın

Çoğunluğun dijitale taşındığı ve aktif sosyal medya kullanıcısı olduğu günümüzde perakendeciler de duyurularını Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda yapmayı tercih ediyor. Teklifleri kaçırmamak için hazırlığınızı yapın ve sevdiğiniz mağazayı önceden sosyal medyada bulun ve takip edin.

İade Politikaları ve Stok Hakkında Bilgi Edinin

Her mağazanın farklı fiyat ve iade, değişim politikası var. Mağazalar, Efsane Cuma etkinliği için geçici olarak politikalarına ara verebilirler. Size zaman kazandırabilecek her şeyin bir öncelik olduğunu unutmayın ve favori mağazalarınızın politikaları hakkında bilgi edinin. Mağazanın sunduğu ürünlerin fiyat geçmişini de mutlaka kontrol edin.

Sadakat Programlarına Katılın

Mağazaların sadakat kartlarına sahip olmanız veya çevrimiçi platformunda üye olmanız en iyi fırsatlara erişim için önceliğiniz olması anlamına gelir. Dolayısıyla promosyonlar, kuponlar ve indirimler hakkında erkenden fikir edinmek için sadakat kartı almayı ihmal etmeyin. Çevrimiçi alışverişlerinizde üye kaydınız olması, nakliye konusunda da avantajlı olmanızı sağlayacaktır.

Alışveriş Listesi Hazırlayın

Efsane Cuma’da tam anlamıyla alışveriş çılgını olabilir ve aslında ihtiyacınız olmayan ürünleri almaya da eğilimli olabilirsiniz. Bu durumda gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri alana kadar bütçeyi aşabilirsiniz. Dolayısıyla Efsane Cuma öncesinde bir alışveriş listesi oluşturarak gereksiz şeyler satın alma tuzağına düşmekten kaçınmalısınız. Listeyi hazırlarken hangi ürünün hangi mağazada bulunduğunu yazmayı da ihmal etmeyin. Alışveriş listesini hazırlarken gelecek yıl yapılacak etkinliklerinizi göz önünde bulundurun. Örneğin, almayı planladığınız otomobil için araç aksiyon kamerası ya da yeni evlenecek tanıdığınıza ev hediyesi olarak elektrikli mutfak aleti satın alabilirsiniz.

Önceden Alışverişe Çıkın

Efsane Cuma indirimleri yalnızca 29 Kasım’da geçerli olmayabilir. Bazı mağazalar bir ya da birkaç gün öncesinden de indirimleri başlatabilir. Hatta ülkemizde bir hafta önce başlayan pazar yerleri bile var. Alışverişinize ne kadar erken başlarsanız istediğiniz ürünleri bulma şansınız da o kadar artar. İndirim önceden başlamadıysa da hangi mağazada hangi ürünün bulunduğunu önceden tespit etmeniz size zaman kazandıracaktır. Hangi mağazada hangi ürünün tam olarak nerede bulunduğunuzu tespit ettiğinizde alışveriş sepetinizi park edebileceğiniz bir alan bile bulabilirsiniz.

Siber Güvenliğe Dikkat

Alışverişinizi güvenilir mağazalardan yapmalısınız. Siber güvenliğin önemli bir sorun haline geldiği günümüzde kendinizi olası bir kredi kartı ve kimlik hırsızlığına karşı korumanın en iyi yolu kredi kartlarının sayısını sınırlandırmak ve güvenilir mağazaları tercih etmektir. Sanal kart kullanmak da güvenliğinizi sağlamanın bir diğer yöntemi. Alışveriş güvenliği konusunda daha fazla bilgi için iyzico Korumalı Alışveriş sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bütçenizi İyi Yönetin

İhtiyacınız olabilecek ürünleri büyük indirimlerde bulup kucakladıktan sonra kasada hayal kırıklığı yaşamamak için hangi kartınızda ne kadar kullanılabilir limit olduğunu, son kullanım tarihinin hangi gün olduğunu kontrol edin. Hesap özetlerini ve kredi kartı ekstrelerini alışveriş öncesinde kontrol edin. Online alışverişi tercih ediyorsanız kredi kartınız ya da banka kartınızın online alışverişe açık olduğundan emin olun. Efsane Cuma’da alışverişlerinizin kontrolünüzden çıkması da fazlasıyla olası. İrade kontrolünü yapmak daha zor olabileceğinden kart yerine nakit kullanabilirsiniz. Bankanızın ve mağazanın sunduğu avantajlardan yararlanmak için kart kullanmak istiyorsanız yalnızca bir kart belirleyin ve alışverişinizi onunla yapın.

Online Alışveriş Yöntemini Tercih Edin

Dijital çağda mağazaların çoğu online alışveriş platformuna hatta uygulamaya sahip. Henüz yüklemediyseniz alışveriş yapmayı düşündüğünüz platformların uygulamasını indirin ve avantajlı alışveriş için öncelik kazanın. Perakendeciler kapılarını açana kadar siz 28 Kasım’da saat gece 12’yi geçtiğinde alışveriş çılgınlığına başlayabilirsiniz. Üstelik bu sayede bariyerlerle karşılaşmak durumunda kalmazsınız. Online alışverişinizi daha avantajlı hale getirmenin ipuçlarını ve araçlarını görmek için iyzico’nun mobil uygulamasını da indirip üyelik başlatmayı ihmal etmeyin.



Erdal Kaplanseren

Erdal Kaplanseren

Teknoloji Yazarı