Evden Daha Verimli Çalışmanın Püf Noktaları

İnternetin getirisi olarak elverişli çalışma ağı ve son dönemde yaşanan gelişmeler, evden çalışma kültürünün giderek yaygınlaşmasını sağladı. Ofis stresini yaşamak istemeyenlerin, özellikle de genç girişimcilerin tercihi olan evden çalışma sistemi, her geçen gün artış göstererek daha fazla kişi tarafından kabul görüyor. İşverenler için de çalışanlar için de pek çok avantajı bulunan evden çalışma sistemi, zorunlu hale geldiğinde rutinden kopma telaşına da neden olabiliyor. Oysa bir takım kurallara uyulduğunda evde üretken olmak ve verimli çalışmak mümkün olabiliyor. Böylece işler, iş yaşam dengesini tutturamayan birçok çalışanın hayalinde olduğu gibi daha kolay ve konforlu bir hal alıyor. Siz de evde verimli çalışma tüyoları arayışındaysanız, yazımızın devamını mutlaka okumalısınız.

Mutsuzluklar silsilesi ile karşılaşmayıp maksimum verim elde ederek bu yeni çalışma yöntemini benimseyebilmek için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. İşte evde verimli çalışmak için altın değerinde ipuçları:

Planlı Olun

“Uyandığım saatte çalışmaya başlarım.” mantığıyla her gün farklı saatlerde plansız çalışarak verim yakalayabilmeniz pek de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle esnek yapıda saatlere karar veren siz de olsanız şirketin belirlediği çalışma saatlerinde çalışmanız da gerekse uyanmak, işe başlamak ve mola vermek için kendinize bir plan belirleyin ve planınıza sadık kalın. Bu konuda plan yönetim araçlarından faydalanabilirsiniz ve ekip arkadaşlarınızı da bu plana dahil edebilirsiniz. Böylece takım ruhunuzu da koruyabilirsiniz.

Ofisinizi Yatak Odanızdan Ayırın

Yatak odası; iş koşturmacasının stresinin atıldığı, adeta sığınak diyebileceğimiz bir alan. Bu da yatak odasını evde verimli çalışma için büyük bir engel haline getiriyor. Sıcak yatağınızın bir iki adım ötenizde bulunmasının çalışma veriminizi etkilemesine izin vermeyin. Bunun için yapabileceğiniz en etkili şey uzanıp şekerleme yapma olasılığınız bulunan yatak odasını ofis olarak seçmemek olacaktır. Çalıştığınız ve yattığınız yer arasındaki farkı artırmanız mümkün olmuyorsa yatağınızın yerini görüş açışınızda olmayacak şekilde yeniden konumlandırabilirsiniz. Dikkat dağınıklığının önüne geçmek ve uyku kalitesini artırmak için varsa televizyonunuzu odanızdan çıkarabilirsiniz.

Evi/Odayı Yeniden Dekore Edin

Evinizi yeniden dekore ederek yeniymiş gibi görünmesini sağlamak, evden çalışırken sizi motive edecektir. İnternetteki “kendin yapabilirsin” (do it yourself) fikirlerinden yararlanarak evinizde ekonomik yenilikler gerçekleştirebilirsiniz.

Pencerenin Önünde Çalışın

Güneş ışığının uyku, duygu durumu ve üretkenlik üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koyan bilimsel çalışmalar bulunuyor. Güneş ışığı altında bulunmak dikkati artırıyor ve beden ritmini ayarlayarak uykuyu düzenliyor. Üstelik mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin salgısının güneş ışığıyla daha fazla salgılandığına dair çalışmalar da bulunuyor. Üretkenliğinizi körüklemek için, güneş ışığının ekranda yansıma yapmasına engel olacak şekilde masanızı pencere önüne konumlandırabilirsiniz.

Renklerin Gücünden Yararlanın

Araştırmalara göre mavi renk yaratıcılığı artırıyor, kırmızı renk ise ayrıntılara odaklanabilme noktasında etkili oluyor. Dikkat ve detaylara önem vermenin iş dünyasındaki önemi düşünüldüğünde, siz de evden verimli çalışmak için renklerin gücünden yararlanabilirsiniz. Müzik eşliğinde sabah egzersizinizi yaptıktan sonra üzerinize mavi ve kırmızı kıyafetler giyerek çalışma masanızın başına oturabilir, ofisiniz haline getirdiğiniz odada görüş açınızda bu renklerde objeler bulundurabilirsiniz.

Bitki Yetiştirin

Evden çalışırken verimliliği artırmak için bir bitkiden yararlanabilirsiniz. Ev bitkileri yalnızca dekoratif bir öge olmanın ötesinde fazladan oksijen kaynağı olup havayı temizleyici etki gösteriyor. Bu sayede yorgunluk, öksürük, üşütme ve diğer grip semptomları gibi etkiler azalıyor. Zihninizin açılması için bitkilerden yararlanmak istiyorsanız yazıcı, fotokopi makinesi ve yapıştırıcılardan çıkan toksinleri de temizlemeye yardımcı olan krizantem çiçeğini çalışma odanıza koyabilirsiniz.

Beslenmenize dikkat edin

Evde çalışmak, daha fazla yemek yememize de sebep olabiliyor. Çalışırken sık sık bir şeyler yiyip içmek keyifli olsa da uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, bu alışkanlıktan uzak durmalısınız. Besleyici, duyurucu, hazmı kolay ve hafif yiyecekler yiyerek ara öğünlerde ceviz, badem gibi kuruyemişler tüketerek sağlıklı beslenmenin pozitif etkisinden yararlanabilirsiniz. Çalışma masanızda bir sürahi ve bardak bulundurmayı da unutmayın.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication