Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler

iyzico Posted on 4 dakika

Hafif düzeyli soğuk algınlığından şiddetli solunum sıkıntısına kadar farklı şekillerde seyredebilen Koronavirüs (Covid-19) yayılımını önlemek için, tüm dünyada sosyal mesafeyi koruma ve para ile temas etmekten kaçınma gibi tedbirler alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün de mümkün olduğunca temassız ödeme yönteminin kullanılması gerektiğini savunmasının da etkisiyle temassız ödeme yöntemine ilgi gösteriliyor. Peki, temassız ödeme nedir?

Sosyal mesafeyi korumanın ve dışarıda mümkün olduğunca vakit geçirmemenin gerektiği bu günlerde en temel ihtiyaçların alışverişleri internette sanal POS üzerinden online ödeme yöntemleriyle gerçekleştirilebiliyor. Güvenli, hızlı ve kolay ödeme; temassız ödeme teknolojisiyle mümkün olabiliyor.

Temassız Ödeme Nedir?

Temassız ödeme, ödeme aracı ve POS cihazı arasında hiçbir temas olmadan yapılan ödeme işlemini ifade ediyor. Hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde işlem yapmak için geliştirilen bu teknoloji; kredi kartı, banka kartı, akıllı telefonlar ve diğer NFC özellikli mobil cihazlarla gerçekleştiriliyor. Temassız ödeme teknolojisi sayesinde mağazalarda uzun kuyruklar ve zaman kaybı son buluyor. Cep telefonu ile temassız ödeme ve diğer temassız ödeme yöntemleriyle ödemeler saniyeler içerisinde gerçekleşiyor. Temassız ödeme teknolojisi, tüketicileri gelecek ödeme yöntemlerine hazırlayan bir köprü görevi de görüyor.

Temassız Kart Nedir?

Avrupa’nın ilk temassız kredi kartı 2006’da Türkiye’de lanse edilmişti. Bu açıdan eski bir teknoloji diyebileceğimiz temassız kredi kartı ile ödeme, e-ticaret ve internet bankacılığındaki gelişmelerle birlikte yaygınlaşmaya başladı. Kredi kartları ve banka kartları ile temassız POS cihazı aracılığıyla temassız ödeme yapılabiliyor. Temassız ödeme kabul eden iş yerlerinde POS cihazının üzerinde temassız dalga işareti veya «Contactless» ifadesi yer alıyor. Bazı marketlerde ya da mağazalarda, yazar kasa-POS cihazı entegrasyonu yapılmadığından temassız ödeme yöntemlerinden yararlanılamıyor. Bu mağazaların yazar kasa-POS cihazı entegrasyonu yapılması için komut göndermesi gerekiyor.

Bankalar müşterilerine kartı teslim etmeden önce temassız ödeme özelliğinin aktif edilmesini isteyip istemediklerini soruyor. Temassız ödeme özelliği kapalı olan kartlar, temassız özelliği açma için çağrı merkezinden veya internet bankacılığı ile talepte bulunmayı gerektiriyor. Temassız kart ile ödeme işlemi, banka kartı veya kredi kartının üzerinde bulunan çipin anteniyle, POS cihazı üzerinde bulunan okuyucunun radyo frekans dalgalarının bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. POS cihazına kartı yaklaştırdığınızda ödeme birkaç saniye içinde gerçekleştiriliyor. Temassız limiti ise 250 lira.

Temassız Kartlar Güvenli Mi?

İnternet bankacılığında, online fatura ödemede, online alışverişte ve ulaşımda kullanılan temassız ödeme, saniyeler içerisinde işlemin gerçekleşmesi nedeniyle pek çok avantaj sağlıyor. Kart ile temassız ödeme kasiyerler için de avantaj sağlıyor. Bununla birlikte tüketiciler temassız ödemenin güvenliğinden endişe edebiliyor. Oysa temassız ödeme sağlayıcılar, temassız ödemeler için ek güvenlik çözümleri üreterek ekstra güvenlik hizmeti sağlıyor. Ödeme işleminin dört santimetreden daha yakın olması gerektiği göz önüne alındığında bu ödeme yönteminin güvenli olduğu anlaşılıyor; fakat diğer tüm kartlar için tüm önlemleri almak gerekiyor.

Gerçek Temassız Ödeme: iyzico Link Yöntemi

Bu günlerde temassız ödeme yapmanın yollarından biri de iyzico Link Yöntemi. Temel olarak satıcıların mobil uygulama üzerinden ürün görseli ve bilgilerini girerek oluşturduğu linki müşterileriyle dijital ortamda paylaşarak ödeme almasını sağlayan bu sistem, tüm ödeme işleminin dijital ortamda gerçekleşmesini sağlıyor. Hem satıcı hem alıcı için oldukça pratik bir yöntem olan iyzico Link Yöntemi hakkında daha detaylı bilgi, iyzico web sitesinde sizi bekliyor.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay