2020 Ramazan Ayı Online Alışveriş Verileri

iyzico Posted on 3 dakika

Özel günlerin ve dönemlerin ardından oluşan detaylı online alışveriş verileri, artık bir iyzico klasiği haline geldi. Peki bu yıl Ramazan ayında online alışveriş dünyasında neler yaşandı? COVID-19 döneminin ve Anneler Günü’nün de Ramazan ayına denk gelmesiyle ne gibi farklar ortaya çıktı? İşte tüm bu soruların cevapları, bu yazıda sizi bekliyor. Hazırsanız başlıyoruz!

2020 Ramazan Ayı Online Alışveriş Verileri

Bu yıl online alışveriş, önceki yılın Ramazan dönemine göre %49 artış gösterdi. Veriler mobil alışveriş ile birlikte özellikle bazı sektörlere ve ürünlere olan talepte önemli bir atışa işaret ediyor.

Salgın nedeniyle Anneler Günü ve Ramazan döneminde evlerinde kalan tüketiciler; güvenli, hızlı ve kolay alışveriş yapmaya olanak tanıyan mobil alışverişi tercih etti. Ramazan ayından bir önceki aya göre mobil alışveriş %75 artış gösterdi. Ramazan öncesi 1 aylık dönemde toplam alışverişin %52’sini oluşturan bilgisayardan yapılan alışverişler, Ramazan döneminde %47’ye kadar geriledi.

Mobil Her Zamanki Gibi Yükselişte

Mobilden yapılan alışverişlerin oranı %48’den %53’e yükseldi. Mobilden en çok alışveriş yapılan sektör %49 oranla giyim ve aksesuar oldu. Mobilden en çok alışveriş yapılan diğer sektörler ise çiçek (%20), kitap-oyun (%9) ve kozmetik (%6) sektörleri. Mobil alışverişte sepet tutarı Ramazan öncesinde ve sonrasında değişmedi ve 100 TL civarında kaldı. Web aracılığıyla yapılan alışverişlerde ise sepet tutarı 236 TL’den 255 TL’ye yükseldi.

2020 Ramazan Ayı Online Alışveriş Verileri

İftar Sonrası Alışveriş Keyfi

Ramazan’dan önce 21.00 olan en yoğun saat dilimi, Ramazan ayı boyunca iftar saatlerinin etkisiyle 22.00-23.00 oldu. Ramazan döneminde bilgisayardan yapılan alışverişler 19.00-21.00 arası düşüşe geçerken mobil alışveriş aynı seviyeyi korudu. Ayrıca Ramazan ayı boyunca yapılan alışverişlerin %89’u tek çekim olarak gerçekleştirildi.

2020 Ramazan Ayı Online Alışveriş Verileri

Kadınlar Ramazan Alışverişlerinde de Söz Sahibi

İstanbul %41’lik oranıyla Ramazan ayı boyunca en çok online alışveriş yapan şehir oldu. İstanbul’u takip şehirler ise Ankara (%8), İzmir (%7), Bursa (%3), Antalya (%3) ve Kocaeli (%2) oldu. iyzico üye iş yeri olan esnaflar Ramazan öncesi döneme göre daha çok online satış yaptı. Online alışveriş adedi Ramazan öncesi döneme göre en fazla artan il %72 ile Düzce oldu. İşlem hacmi en fazla artan il ise %85 ile Amasya oldu. Verilere göre Karadeniz Bölgesi’nde alışveriş yapanların %71’i, Ege Bölgesi’nde ise %70’i kadın.

2020 Ramazan Ayı Online Alışveriş Verileri

Çiçek Siparişlerinde %190’lık Artış

Bu sene Anneler Günü, Ramazan ayına denk geldi ve bu sebeple işlem adedindeki en büyük artış %190’lık bir oran ile çiçek sektöründe oldu. Çiçek sektörünün ortalama sepet tutarı ise 86 TL. Ramazan boyunca giyim sektörü %76 artış gösterdi. Giyimde ortalama sepet tutarı 170 TL olurken %67 artış gösteren ev-bahçe sektöründe ortalama sepet tutarı 368 TL oldu. Giyim sektöründeki artışta ikinci el mağazalardaki %88’lik artışın da etkisi oldu.

İkinci El Giyime İlgi Arttı

İkinci el mağazalardan yapılan alışverişlerin ortalama sepet tutarı 65 TL civarında oldu. Verilere göre online alışverişte giyim sektöründe %3 oranında etkisi olan ev giyimi, 2020 yılının Ramazan ayında COVID-19 etkisiyle %12’ye yükseldi. Bu sene Ramazan’da en çok para harcanan diğer sektörler ise gündelik eşya (ev dekorasyonu) ve kitap sektörü oldu.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay