iyzico’yla Kolayca: Moritoys Oyuncakların Gücüne ve iyzico Abonelik Yöntemi’ne Güveniyor

iyzico Abonelik Yöntemi’nin ilk üyelerinden biri olan Moritoys, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi için oyuncakların önemine inanıyor ve yenilikçi bir iş modelini ülkemizde uyguluyor. iyzico’yla Kolayca serimizin yeni yazısındaki konuğumuz, Moritoys kurucusu Aslı Sepil oldu. Şimdi gelin, Moritoys’un kuruluş ve iyzico ile tanışma hikayesini Aslı Sepil’den dinleyelim:

– Moritoys’un kuruluş sürecinden bize bahseder misiniz? Bu iş fikri nasıl ortaya çıktı?

Elbette… Ben kariyerimin bir döneminde kalkınma üzerine çalıştım. Bu çalışmaların bir kısmını da Koç Holding sürdürülebilirlik ekibinin bir parçası olarak gerçekleştirdim. Aynı dönemde Koç Holding toplumsal kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet üzerine de çalışıyordu.

AÇEV’in de altını çizdiği şu slogana belki denk gelmişsinizdir: “7 çok geç.” Çünkü 0-6 yaş grubu, çocuk gelişimi için en kilit dönem. Bu bakış açısından yola çıkarak o dönem çalışmalarımızı erken çocukluk dönemine odaklamıştık. Benim de ilgim bu dönem başladı. Tüm hayatını etkileyecek bir düşünce sisteminin, olayları ele alış biçiminin, öğrenim hayatındaki potansiyellerinin ve hatta meslek seçiminin temelleri bu dönemde atılıyor.

iyzico’yla Kolayca: Moritoys Oyuncakların Gücüne ve iyzico Abonelik Yöntemi’ne Güveniyor

Aynı dönemde kendim de teyze oldum ve tabii ki ona aldığım oyuncakları da çok dikkatle seçmeye başladım. Fakat o dönem fark ettim ki Türkiye’deki seçenekler ya çok limitli ya da erişilemez… Ve söz konusu bu yaş grubu olunca dengeli gelişimin sadece “doğru” oyun ve oyuncakla mümkün olduğunu görüyoruz.

Biz de bu sebeple, Moritoys oyun programını hayata geçirdik. Çocuğun her alanda oyunla dengeli gelişimini esas alan bu program, üyelik modeliyle çalışıyor ve çocuk gelişimi uzmanımızın dünyanın en iyi oyuncaklarını inceleyerek belirlediği yenilikçi bir sistem aslında… Üye oluyorsunuz, her ay iki oyuncak kapınıza geliyor ve bir ay sonra yenileriyle değiştiriyoruz. Her ay bir kitap da bizim hediyemiz.

-İş modelinizi hayata geçirirken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Biz modelimizi tasarlarken benzer modeli ABD, İngiltere ve Hindistan’da hayata geçirmiş girişimciler ile iletişime geçtik. Ayrıca yine modelleme sürecimizde İTÜ Çekirdek’e dahil olduk. Tüm bu süreç, bize karşımıza çıkabilecek potansiyel zorlukları görmemiz için lehimize gelişti. Bahsettiğimiz bu potansiyel zorluklar; daha önce denenmemiş bir sistemle pazara giriş, özellikle hijyen endişesi, kayıp ve hasar oranları konusunda müşteriyi ikna, kart saklama altyapısı ve likiditeydi. Bir de ekip olarak çok kilo aldık, girişimcilik sürecinde sanırım bu da çok yaygınmış. 🙂

iyzico’yla Kolayca: Moritoys Oyuncakların Gücüne ve iyzico Abonelik Yöntemi’ne Güveniyor

Bu önden planlama süreci bizim için çok etkili oldu. Daha önce oyuncak üzerinde denenmemiş bu değişim sistemine müşterinin nasıl cevap vereceğini, onu nasıl ikna edeceğimizi uzun uzun planladık. İkna sürecinin oldukça iyi işlediğini gözlemliyoruz.

-İşin ödeme adımındaki planlarınız nelerdi?

Yeni bir işletme olarak üyelik sistemini kabul ettirmek gibi pek de kolay olmayan bir gayeniz varsa, yanınızda güven veren bir çözüm ortağınız olması gerekiyor.

Ayrıca kart saklama ve devam eden ödemeler teknik altyapısı oldukça zor yazılımlar. Bizim de kart saklama ve devam eden ödeme süreçlerini bizim için otomatik hale getiren bir çözüm ortağına ihtiyacımız vardı. Tabi sağlayıcımızın kuvvetli bir yazılım ekibi olması bizim için en hassas konuydu.

Bir de bunun üzerine üye bilgisi gibi operasyonlarımız açısından kritik bilgileri emanet ettiğimiz bir kurumun devamlılığından emin olmak istiyorduk. Konu devam eden ödemeler olunca, 1-2 sene içerisinde operasyonlarını durdurma kararı alan bir çözüm ortağı, bizim tek tek bütün müşterilerimiz ile iletişime geçip tekrar kart bilgisi istememiz anlamına geliyordu.

– iyzico ile nasıl tanıştınız?

Bir startup olarak, halihazırda ülkemizdeki en başarılı girişim örneklerinden iyzico’nun heyecan verici yolculuğuna ve gelişimine elbette hakimdik. İş modelimizi geliştirirken farklı ödeme sistemleri ile iletişime geçtik. İlk adımdan itibaren her kanaldan bize çözüm sunan tek kurum iyzico’ydu. Ödeme sistemi müşteri memnuniyeti sağlamada en hassas konulardan biri. Bizim müşterilerimize 1 iş günü içinde dönmek gibi kurumsal bir alışkanlığımız var. Bunu sadece iyzico ile sağlayabileceğimizi hızlıca anladık. Yani bizim için çok da zor olmayan bir seçim süreci oldu. 🙂

iyzico’yla Kolayca: Moritoys Oyuncakların Gücüne ve iyzico Abonelik Yöntemi’ne Güveniyor

-iyzico Abonelik Yöntemi deneyiminizi nasıl özetlersiniz? Size ne gibi avantajlar sunuyor?

Her şeyden önce iyzico’nun hem bize hem ailelerimize verdiği güvenin altını çizmek gerek. Ayrıca iyzico’nun bizim gelir modelimize de büyük katkıları oldu. Devam eden ödemeler sistemine bizi pilot işletme olarak dahil etti; yani ailelerimizin hesaplarından toplu çekim yapmadan, taahhüt ettikleri süre boyunca her ay, sadece o ayın taksitini çekebilmemizi sağladı. Ayrıca müşterilerimize 14 gün içinde üyelik iptali seçeneğinin sunulması da işimizi oldukça kolaylaştırdı. Bugüne kadar tüm sorularımız en kısa sürede ve en doyurucu şekilde iyzico tarafından cevaplandı; hem bizim hem müşterilerimizin endişeleri giderildi. Tüm süreçlerde hem esnek hem profesyonel kalmayı başardılar. Baştan sona tüm deneyimimizden çok memnunuz.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication