Kışlık Botlar

iyzico Posted on 5 dakika

Ayakkabılar, cinsiyet fark etmeksizin herkesin özenle seçerek aldığı ürünlerdir. Topuklu, babet, klasik, kışlık bot gibi pek çok farklı ayakkabı çeşidi bulunmaktadır. Asıl amacı ayağı dış etkenlerden korumak ve sıcak tutmak olsa da çoğu zaman görünüş amaçlı da tercih edilir. Ayağı sıcaktan korumasının yanı sıra rengi, şekli ve kullanılan malzemesi de önem arz eder. Önem sırasına göre kışlık botlar diğer modellere göre çok daha özenle seçilen modellerdir. Buzlu zeminlerde kaymaya karşı koruması ve sıcak tutması oldukça mühimdir. Bu nedenle kışlık bot alırken normal ayakkabılara oranla daha dikkatli tercih yapılır. Peki, kışlık bot nedir? Kışlık bot alımında nelere dikkat edilmelidir? Kışlık bot çeşitleri nelerdir?

Kışlık Bot Nedir?

Özellikle soğuk havalarda ayakların soğuktan korunması amaçlı alınan ayakkabı çeşidine kışlık bot ismi verilir. Diğer ayakkabı çeşitlerinden farkı, yapı ve kullanılan malzeme olarak hem daha kaliteli ve sert olması hem de taban kısmında kaymanızı engelleyecek elemanların bulunmasıdır. Kar botlarında en önemli husus kesinlikle soğuğu ayağın içerisine geçirmemesidir. Sel, yağmur, kar gibi zorlu ve olumsuz hava şartlarında ayakkabının mümkün olduğunca suyu ayakkabının içerisine çekmemesi oldukça önemlidir. Markadan markaya hem fiyat hem de kalitesi değişkenlik gösterir. Eğer ayağınızı soğuktan yeteri kadar korumasını istiyorsanız kaliteli bir marka seçmeniz gerekecektir. Uygun fiyatlı kar botlarıyla da etkili bir performans almanız elbette mümkündür.

Kışlık Bot Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yalnızca kışlık botlar için değil alınan her üründe öncelik rahatlık olmalıdır. Sizi rahat ettiren bir ürün aynı zamanda mutlu da eder. Çünkü çoğu zaman aynı ayakkabıyla saatlerinizi geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer içerisinde rahat veya huzurlu hissetmediğiniz bir ürün ise sizi rahat hissettirmeyecektir. Bu sebeple alınacak ürün ne olursa olsun rahatlık hep ön planda olmalıdır. Kışlık botlar için örneklendirmek gerekirse ürünün rahatlığı sizi doğru orantılı olarak tehlikelere karşı da korur. Bunun sebebi kaygan zeminlerden geçerken ayağınız rahat ise kayma tehlikesi neredeyse yarıya iner. Çünkü güvenli bir şekilde yürüyebilirsiniz. Malzeme seçimine gelinirse kışlık botlarda kesinlikle kauçuk tercih edilmelidir. Kaymaya ve tehlikelere karşı kauçuk malzemesi her zaman daha koruyucudur. Kauçuk tabanlı kışlık botlar ile daha güvenli yürümeniz mümkündür. Bir diğer dikkat edilmesi gereken maddeye botun hafifliği örnek verilebilir. Bu botlar ile uzun süre yürüyeceğinizi varsayarsanız ayağınız içerisinde rahat etmelidir ve yürürken zorluk çekmemeniz gerekir. Hafif botlarla yürümek her zaman daha kolay ve konforlu olacaktır. Son olarak botun içerisinde ayakların terlememesi oldukça önemlidir. Çünkü ayaklar çoğu zaman terler ve bot içerisinde terlemesi hijyen açısından pek olumlu sonuçlar doğurmayacaktır. Bazı bot türleri antibakteriyel olarak üretilir. Tercihinizi bu tarz botlardan yana kullanmanız önerilir.

Neden Kışlık Bot Almak Gerekir?

Bireylerin belli bir kısmı gündelik kullandığı botlar ile bütün bir kışı geçirebilmektedir. Bu aslında çok da doğru bir tutum değildir. Yaşadığınız yere göre değişkenlik gösterse de kışlar ülkemizin birçok yerinde sert geçer. Yollar kimi zaman dışarı çıkılamayacak kadar buz tutar. Kimi zaman kayma tehlikesiyle karşı karşıya gelinebilir ve yaralanmalar yaşanabilir. Tüm bunları önlemek adına gündelik kullanılan ayakkabılar yerine kışlık botların tercih edilmesi gerekir. Kışlık botlar sizleri kayma tehlikelerine karşı korur. Bunun yanı sıra soğuk havalarda ayaklarınızı diğer botlara oranla çok daha sıcak tutar. Bu aslında en önemli maddedir. Çünkü soğuk havalarda ayakların üşümesi sizleri daha kolay hasta edebilir. Bu problemi önlemek adına kar botlarını tercih etmek daha doğru olacaktır. Ek olarak, sıklıkla kayak tatillerine giden bireylerseniz asıl vazgeçilmeziniz tam olarak burada botlar olacaktır. Kayak pistlerinde kayma riski normal zeminlere oranla çok daha fazladır. Düştüğünüz zaman yaralanmanız da olasılık dahilindedir. Bu tarz kayak pistlerine kesinlikle kar botu olmayan gündelik botlar ile çıkılması önerilmez. Az da olsa belli bir kesim ise kar botlarını çok kaba bulduğu için gündelik botlar kullanmayı tercih eder. Aslında kar botlarının kaba olmasının sebebi kullanıldığı malzemedir. Genellikle kauçuk malzeme kullanılması botların kaba bir görünüme sahip olmasına sebep olur. Fakat kauçuğun asıl kullanılmasının sebebi botların içerisinde ayağınızın kaymasını önlemektir. Oldukça güçlü bir malzeme olan kauçuk genellikle botların taban kısmında kullanılır.

Kışlık Bot Çeşitleri Nelerdir?

Kışlık botlar pek çok farklı malzemeden üretilebilir. Deri, suni, süet, nubuk gibi. Farklı malzemelerden üretilebildiği gibi farklı çeşitlerde de üretilmektelerdir. Örneğin; yarım kışlık botlar, uzun kışlık botlar, topuklu botlar, düz taban botlar, erkek kışlık botları ve kadın kışlık botları. Yarım kışlık bot modelleri genellikle daha fazla tercih edilen bir modeldir. Bunun sebebi hem ayakta ağırlık yapıp yürümeyi zorlaştırmamaları hem de kombinlemesi diğer bot çeşitlerine oranla çok daha kolay olmasıdır. Kadın botlarında her ne kadar daha çok çeşit bulunsa da erkek botlarında da son zamanlarda yelpaze oldukça genişlemiştir. Şık kıyafetlerin altına erkeklerin seçimi Oxford botlar veya Chelsea stili botlar olmaktadır. Ek olarak, brogue stil botlar da erkekler tarafından sıklıkla kullanılabilir. Kışlık bot herkesin dolabında olması gereken ayakkabı çeşitlerinden biri olmaktadır. Kış mevsiminde zorlu hava şartlarından ayakları korumak sağlık açısından da oldukça önemlidir. Bu sebeple kendi ihtiyacınıza ve bütçenize uygun bot modellerini tercih etmeniz gerekir.