Startup’lar İçin Altın Niteliğinde 10 Tavsiye

iyzico Posted on 5 dakika

Startup kelimesini günlük hayatımızda bir süredir daha sık duymaya başladık. Warby Parker CEO’su Neil Blumenthal’ın tanımıyla startup; çözümün ve başarıya ulaşma ihtimalinin belirsiz olmasına rağmen herhangi bir probleme çözüm geliştirmek için çalışan girişimdir. Bir startup’ın başarılı olması adına aşması gereken birçok zorluk vardır. Ancak başarıya ulaşılan noktada bir startup’ın yarattığı etki oldukça büyüktür ve günlük hayatımızda değişim yaratma gücüne sahiptir. Bir startup’ın başarıya ulaşmak adına çıkacağı yolculukta dikkat etmesi gereken noktaları ise şu başlıklarda inceleyebiliriz:

  • Konfor Alanınızı Terk Edin ve Risk Alın

Evet, bir startup kurmak ve başarıya ulaşmaya çalışmak fazlasıyla zorlu bir yolculuk. Bu yola çıkmak için öncelikle yapmanız gereken ise konfor alanınızdan çıkmak ve risk almak. Başarısızlık ihtimali her zaman var olacaktır. Bu gibi durumlarda bir girişimcinin gösterdiği kararlılık ise başarıya ulaşma noktasında belirleyici unsurdur. Bulunduğunuz konfor alanını terk etmezseniz, başarıya ulaşıp ulaşamayacağınızı asla bilemezsiniz. 😊

  • Bulunduğunuz Pazarı İyi Analiz Edin

Avrupalı bir ayakkabı firması, pazar araştırması yapmaları için Afrika’ya 2 elemanını gönderir. Birinci elemandan “Afrika’da bizim için hiç fırsat yok, çünkü kimse ayakkabı giymiyor.” raporu gelirken, 2. eleman “Afrika’da ayakkabı satabileceğimiz milyonlarca insan var, çünkü burada kimsenin ayakkabısı yok.” şeklinde bir rapor vermiştir.

Pazarlama dünyasının en ünlü hikayelerinden biri olan bu örnek, doğru pazar araştırmasının önemini fazlasıyla vurguluyor. Bulunduğunuz pazarı tüm dinamikleriyle analiz etmek, girişiminizin başarıya ulaşması noktasında yapmanız gereken en öncelikli işlerden biridir. Ürününüz veya hizmetiniz fazlasıyla yaratıcı olabilir. Peki bulunduğunuz pazarın gerçekten böyle bir talebi var mı?

  • Doğru Ekip, Doğru Fikir Kadar Önemlidir

Hedeflerinizi belirledikten sonraki en önemli adım, sizi bu hedeflere ulaştıracak doğru kişilerle buluşmaktır. Bir girişimci olarak birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bir noktada işi uzmanına bırakmak yapacağınız en doğru harekettir. 212 Yatırım Grubu Yöneticisi Numan Numanbayraktaroğlu’nun “2. sınıf ekip ve 1. sınıf fikirdense, 2. sınıf fikir ve 1. sınıf ekibi tercih ederim. Çünkü bir fikri başarıya ulaştıracak olan ekiptir.” sözleri de doğru bir ekibe sahip olmanın önemini fazlasıyla vurguluyor.

  • Bütçe Oluşturun

Nakit yetersizliği, birçok startup’ın başarısız olmasının en önemli sebepli arasında yer almaktadır. Sağlam ve güvenilir bir bütçeyle yola çıkmak, startup’ınız için hayati bir önem taşımaktadır. Girişiminizin başlangıç aşamasında olduğunu ve detaylı bir bütçeye ihtiyacı olmadığını düşünmek ise bu aşamada yapacağınız en büyük hatalardan biridir. CFO’muz İlkay Düzgün’ün konuyla ilgili blog yazısı size bu konuda bazı ipuçları verebilir.

Bir startup için en öncelikli konulardan biri de güvenilir bir ödeme sistemine sahip olmaktır. Finansal regülasyonlar, bu noktada startup’lar için zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir. Ancak iyzico ve benzeri finansal teknoloji kuruluşları, startup’ların ödeme problemine çözüm geliştirebiliyor. iyzico’nun “Girişimcinin halinden girişimci anlar.” mottosuyla tasarladığı iyziStart programı, startup’lara ödeme sistemlerinin çok daha ötesinde avantajlar sunuyor.

  • Anlatma, Göster!

İşinizi insanlara yapacaklarınızla değil, yaptıklarınızla anlatın. Somut verilerle kendinizi açıklamanız, gelecekte yapmak istediklerinize dair ipuçlarını da kendiliğinden verecektir. Bu sayede hem kendiniz hem de girişiminiz için daha güvenilir bir imaj yaratabilirsiniz.

  • Açık Fikirli Olun ve Kitlenizle İletişiminizi Her Zaman Güçlü Tutun

Mükemmel bir fikirle ortaya çıktınız ve sizin için her şey yolunda gidiyor. Hedefinize sağlam adımlarla ilerliyorsunuz. Ancak her zaman rüzgarın tersine esebileceğini ve hesaba katmadığınız gelişmelerin yaşanabileceğini unutmamalısınız. Piyasada yaşanabilecek ani değişimlere karşı tepki sürenizi minimumda tutmanız, bu noktada alabileceğiniz en önemli tedbirlerden biridir. Fikirlerine aşık olmak, bir girişimcinin her zaman kaçınması gereken tehlikeli bir durumdur. Değişen piyasa koşullarına göre pozisyon alarak başarıya ulaşmış birçok startup vardır. Bu konuda en çarpıcı örneklerden biri Amazon olabilir. İlk yıllarında bir online kitap satıcısı olan Amazon’un bugün geldiği nokta hepimizin malumu. 😊

  • Fikir Haklarınızı Her Zaman Güvenceye Alın

Bir startup’ın sahip olduğu en değerli varlık fikirleridir. Herhangi bir probleme yenilikçi biz çözüm sunan iş fikrinizin hukuki olarak güvenceye alınması da dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biridir. Bu konuda gereken hassasiyeti göstermemeniz durumunda, ilerleyen süreçte başınız fazlasıyla ağrıyabilir.

  • İçerik Üretin

Bill Gates’in de dediği gibi; “Content is king.” Günümüz dünyasında herhangi bir yerde girişiminizin ismini duyan birinin ilk yapacağı iş, Google’da aratmak olacaktır. Blog yazıları, video röportajlar ve podcast’ler, girişiminiz hakkında insanların daha fazla bilgi sahibi olmasını ve daha güçlü bir imaja sahip olmanızı sağlayacaktır.

  • Yatırım Alma Sürecinizde Sabırlı Olun

Yatırım süreci, bir startup için birçok parametreyi içinde barındıran zorlu bir süreçtir. Bu süreçte verilen tüm kararlar, girişiminizin geleceği için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple süreç boyunca sabırlı olmak büyük önem taşımaktadır. Alacağınız doğru bir yatırımla, girişiminiz hedeflerine düşündüğünüzden çok daha kısa sürede ulaşabilir.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay