Turizm Sektöründeki E-Ticaret Siteleri İçin Başarı Rehberi

İnternetin günlük hayatın bir parçası olmasıyla birlikte araştırma ve alışveriş alışkanlıkları da büyük bir değişim geçirdi. Son yıllarda gittikçe büyüyen tatil siteleri de turizm sektörüne yeni bir soluk, hız ve pratiklik getirmeyi başardı. Özellikle çalışan kesimin ağırlıklı olarak tercih ettiği e-tatil siteleri, e-ticaret pazarında da geniş bir paya sahip olduğu gibi büyümeye de devam ediyor. Türkiye’de 2013 yılında 234 olan e-tatil sitesi sayısının günümüzde 400’ü aştığı da düşünülürse rekabetin boyutu ve büyüme hızı daha iyi anlaşılabilir.

Kullanım alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte bilgi alma ve işlem yapma kanalları da online dünyaya kaymış durumda. Türkiye’de tatil amaçlı seyahatlere çıkanları %90’a, iş seyahatlerine çıkanların ise %80’e yaklaşan kesimi, planlarını online tatil siteleri üzerinden yapıyor. Tatil alışverişlerinin %90’lık kısmı da mesai saatleri içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle turizm sektöründeki e-ticaret sitelerinin başarılı olmaları ve pazardan geniş bir pay kapmaları için bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

Mobil Uyumluluk

Son yıllarda artan mobil cihazlar üzerinde alışveriş yapma olgusu turizm sektörü üzerinde de oldukça etkili. Yapılan araştırmalara göre online rezervasyonların %60’tan fazlası mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Özellikle gençlerin tercih ettiği mobil rezervasyon konusunda başarılı olabilmek için e-ticaret sitesinin tasarım ve içerik olarak mobil uyumluluğa sahip olması gerekir.

Son Aramaların Kaydedilmesi

Tatile çıkmak isteyenlerin genellikle gitmek istedikleri destinasyon konusunda kesin bir kararları yoktur. Bu nedenle e-tatil sitelerinden araştırmalar yaparlar, yorumları okuyup bilgileri ve görselleri inceleyerek karar vermeye çalışırlar. Bu nedenle bir potansiyel müşterinin, gerçek müşteriye dönüşmesi için e-tatil sitesinde yaptığı son aramaları kaydetmek ve siteye tekrar girdiğinde ulaşabilmesini sağlamak, kullanıcıların karar verme aşamalarında etkili rol oynayacaktır.

Alternatif Destinasyonlar

Kullanıcı tarafından araştırması yapılan şehir ya da ülkede yer alan diğer cazip destinasyonların bir seçenek olarak sunulması, müşterinin yönlendirilmesi bakımından etkilidir. Bilgiler, özellikler ve görsellerle desteklenen bu alternatif destinasyonlar, kişinin ilgi alanına en uygun seçimi yaptığını düşünmesini sağlayacaktır.

Anında Rezervasyon Bilgileri

E-tatil sitesinde araştırma yapan bir kullanıcının, diğer kullanıcıların yaptığı rezervasyon bilgilerini anında görmesini sağlamak, güven algısını pekiştirecektir. E-ticaret sitelerinde yer alan ‘Bu ürüne şu an X kişi bakıyor’ gibi gerçek zamanlı alışveriş bilgilerinin e-tatil sitelerinde de ‘Aynı otelde az önce X kişi rezervasyon yaptırdı’ şeklinde gerçek zamanlı sunulması, kararsız müşterileri ikna etme konusunda etkili olacaktır.

Cazip Seçenekler ve Ödeme Çeşitliliği

Bir destinasyon ve otel konusunda kesin kararını veren müşterilerin sizin e-tatil siteniz üzerinden rezervasyon işlemini gerçekleştirmesini sağlamak için kampanyalar ve indirim fırsatları sunma yolunu tercih etmelisiniz. Müşterinin bu alışverişten karlı çıkacağını hissetmesi, işlemi gerçekleştirmesinde itici güç olacaktır. Ayrıca müşterilerin %75’ten fazlasının taksitli ödemeyi tercih ediyor olmaları da hesaba katılmalıdır. Farklı bankaların Sanal POS’ları ve alternatif ödeme seçenekleri ile müşteriye internetten taksitli ödeme imkanı mutlaka sunulmalıdır.

Tatil Hakkında Her Şey

E-tatil firmaları farklı içeriklere sahip olabilirler. Bazı e-turizm firmaları sadece destinasyonlar hakkında bilgi verirken çoğu e-tatil firması online rezervasyon imkanı da sunar. Buna ek olarak tatil rezervasyonu yaptıran kullanıcıların e-tatil sitesinden ayrılmadan daha çok işlem yapmalarını sağlamak için yalnızca rezervasyon işlemi sunmak yeterli değildir. Tatil alışverişini de içeren geniş kapsamlı bir e-tatil sitesi tasarlamak, trafiği ve işlem hacmini arttıracaktır.


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication