Yeni Başlayanlar İçin Dijital Pazarlama

E-ticaret ekosistemi, ülkemizde her geçen yıl büyük bir hızla büyüyor ve etki alanını genişletiyor. Fiziksel dünyada müşterilerine hizmet sunan birçok işletme, satışlarını dijital ortama taşıyor ve dünyanın birçok farklı noktasına ürünlerini ulaştırabiliyor. Rekabetin gün geçtikçe daha da kızıştığı e-ticaret dünyasında, dijital pazarlama teknikleri de önemini artırıyor. Rakiplerine oranla daha düşük bütçelere sahip olan işletmeler, doğru dijital pazarlama stratejileriyle çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyor ve satışlarında ciddi artışlar sağlayabiliyor. Peki, düşük bütçelere sahip markalar tam olarak hangi dijital pazarlama teknikleriyle rakiplerinin önüne geçiyor ve satışlarını artırıyor? İşte sizin için birkaç ipucu:

İyi Bir Web Sitesine Sahip Olun

Fiziksel dünyada, gerçek bir mağazaya sahip olduğunuzu düşünün. Bu mağazanın müşterilerinize çekici gelmesi için tam olarak nelere dikkat etmeniz gerekir? Temiz, düzenli ve aranan her şeye kolaylıkla ulaşılabilen bir mağaza, şüphesiz ki mağazanıza daha çok müşteri çekmenizi sağlayacaktır. Dijital dünyada da durum pek farklı değil. Web siteniz, dijital dünyadaki mağazanızdır ve müşterilerinize bir deneyim sunabileceğiniz en önemli alandır. Kısacası iyi bir web siteniz varsa, maça 1-0 önde başlayabilirsiniz.

SEO ile Öne Geçin

Fiziksel dünyadaki mağazanızın performansını belirleyecek en önemli konulardan biri, mağazanızın bulunduğu konumdur. İşlek ve görünür bir noktada mağaza açarsanız, mağazanıza daha fazla müşteri çekebilir ve daha fazla satış yapabilirsiniz. Dijital dünyadaki mağazanızın, yani web sitenizin görünür olmasını ve iyi bir konumda bulunmasını ise SEO (Search Engine Optimization), yani Türkçesiyle Arama Motoru Optimizasyonu sağlıyor.

SEO, bir web sitesinin arama motorlarında daha iyi bir performans göstermesi ve daha üst sıralarda yer alması için yapılan teknik çalışmalardır. Bu teknik çalışmaların içerisinde doğru metin ve görsel kullanımından site içerisinde yapılacak teknik iyileştirmelere kadar birçok farklı unsur bulunmaktadır. SEO konusunda doğru bir strateji izlediğiniz takdirde, Google aramalarında daha üst sıralarda yer alarak sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.  

Sosyal Medyada İtibarınızı Yükseltin

WOM, yani Word of Mouth yüzyıllardır geçerliliğini koruyan en önemli pazarlama tekniklerinden biridir. WOM, en basit tabiriyle sunduğunuz hizmetin veya ürünlerin insanlar arasında kulaktan kulağa yayılmasıdır. Tamamen ücretsiz bir yolla çok geniş bir kitlelere ulaşmanızı sağlayan bu tekniğin günümüzdeki en önemli mecrası sosyal medyadır.

Artık tüketiciler bir ürünü veya hizmeti satın almadan önce, diğer tüketicilerin yorumlarını ve puanlarını büyük bir dikkatle inceliyorlar. Satın alma kararlarında oldukça etkili olan bu yorumlar, doğal olarak işletmeler için de hayati bir önem taşıyor. Sosyal medyada hakkınızda yapılan olumlu yorumlar, işletmenize artı puan olarak geri dönüyor. Etkin bir sosyal medya kullanımı ve itibar yönetimi, dijital dünyada var olmak isteyen bir işletme için olmazsa olmazdır.

Google Ads ile Tanışın

Google Ads, kullanıcıların Google üzerinden yaptıkları kelime aramalarını temel alan reklamcılık türüdür. Örneğin web siteniz üzerinden elektronik cihazlar satan bir işletmeyseniz, Google’da “cep telefonu” veya “televizyon” kelimelerini aratan kullanıcılara reklamlarını gösterebilir ve sitenizi ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz.

Dijital pazarlama, tabii ki fazlasıyla kapsamlı bir konu ve içerisinde birçok farklı teknik barındırıyor. Ancak ilk aşamada dikkat edeceğiniz bu 4 unsur, dijital dünyada sağlam temeller atmanızı ve daha sonraki süreçlerde yararlanacağınız tekniklerden daha iyi bir verim almanızı sağlayacaktır.

Hizmetlerini dijital ortama taşıyan birçok işletme, maliyetlerinde ciddi tasarruflar sağlayarak daha geniş bir müşteri kitlesine hizmetlerini ulaştırabiliyor ve daha fazla kazanıyor. Eğer henüz dijital dünyada satış yapmaya başlamadıysanız, elinizi çabuk tutmalısınız. Dijital dünyada yararlanabileceğiniz birçok farklı kaynak, iyzico Blog’da sizi bekliyor!


iyzico Marketing Team

iyzico Marketing Team

The Creative Souls Behind iyzico Communication