Marka Tescili: Haklarınızı Koruma Altına Aldınız mı?

iyzico Posted on 2 dakika

Girişimcilik ve bir marka yaratma serüveni, şüphesiz ki kulağa heyecanlı geliyor. Fikirlerini gerçek hayatta uygulamak ve sevdiği işi yapmak, bugün çoğu kişinin hayalleri arasında yer alıyor. Ancak bu heyecan verici yolculuğun arka planında, dikkatle ilgilenmeniz gereken birçok prosedür sizi bekliyor. Üstelik bu prosedürler, markanızın geleceği için de hayati bir önem taşıyor. Bu hayati öneme sahip prosedürlerden biri de marka tescili. Peki, marka tescili neden bu kadar büyük bir önem taşıyor?

Öncelikle marka tescilinin tam olarak ne anlama geldiğini açıklayalım. Bir işletmenin sunduğu mal veya hizmeti, rakiplerinden ayrıştıran simgeye marka denmektedir. Marka tescili ise bu simgenin ve işletmeye ait olan hakların tescil edilmesi demektir. Yaratmak istediğiniz markanız için bir isim ve logo belirlediyseniz, bunu yasal olarak güvence altına almak için marka tescilinizi yaptırmanız gerekmektedir.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

1995 yılında yürürlüğe giren 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile markalar kullanmış oldukları, kendilerini rakiplerinden ayrıştıran tüm isim ve simgeleri marka tescili ile koruma altına almaya başlamışlardır. Marka tescilinizi şahsınız adına yaptırmak için, Türk Patent ve Marka Kurumu’na aşağıdaki belgelerle başvuru yapmanız gerekmektedir.

  • Sözleşme
  • Vekaletname
  • Tescili talep edilen markanın logosu
  • Kimlik Fotokopisi
  • Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren bir belge (Banka Dekontu)

Marka tescilinizi kurum adına yapmak istiyorsanız, talep edilen evraklar şunlardır:

  • Sözleşme
  • Vekaletname
  • Tescili talep edilen markanın logosu
  • Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren bir belge (Banka Dekontu)

Marka tescilinizin geçerlilik süresi, duruma göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak geçerlilik süresi 10 yıldır. Her 10 yılda bir gerekli başvurunun yenilenmesiyle birlikte marka tescilinin geçerlilik süresi de 10 yıllık periyotlarla uzatılabilmektedir.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Güncel piyasa şartlarında markaların karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerden biri, taklit ve sahte ürünlerdir. Marka tescilinizi yaptırmanız halinde, bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınız anlarda dava açma hakkına sahip olur ve markanızı koruma altına alırsınız. Marka tescilinin bir diğer önemi de bu işlemin ardından devretme, lisans verme ve miras olarak bırakma haklarını elde edecek olmanızdır. Bu sayede işletmenize değer katabilir ve daha hızlı büyümesini de sağlayabilirsiniz.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay