iyzico’yla Kolayca: GekoO Organik Ürünleriyle Daha İyi Bir Dünya Mümkün Diyor

iyzico Posted on 5 dakika

Üye iş yerlerimizden GekoO, bir sosyal ve eko-girişim olarak farklı bir iş modeliyle yoluna emin adımlarla devam ediyor. Organik ürünleriyle sağlıklı beslenmek isteyen herkese bir alternatif sunan başarılı marka, iyzico’yla Kolayca serimizin onuncu yazısında konuğumuz oldu. GekoO markasının yaratıcısı Özlem Atabaş, iyzico ile iş ortaklıklarını tüm detaylarıyla paylaştı.   

Bize işletmenizin kuruluş sürecinden bahseder misiniz? Bu iş fikri nasıl ortaya çıktı?

GekoO, çocuk ve hamileler başta olmak üzere ekolojik ve sağlıklı beslenmek isteyen herkese, lezzetli ve doğa dostu ürünler sunmayı hedefleyen bir sosyal ve eko-girişimdir. Hayallerimizde her zaman dünyamızı kurtarmak, çocuklar ve kadınlar için sosyal fayda üretmek olduğu için, iş fikrimizi de bu temeller üzerine geliştirdik. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunuyum. Ancak alanımda çalışma imkanları kısıtlı olduğu için ilaç sektöründe uzun süre çalışmak zorunda kaldım. Bu sırada insan sağlığı ve beslenme üzerine pek çok konuda inceleme yapma şansım oldu. Özellikle kronik hastalıklarda, yaşam tarzı değişiklikleri olmadan sadece ilaç desteği ile kaliteli bir yaşam sürdürmenin mümkün olmadığını gördüm. 

Kronik hastalıkların ve erken ölümlerin temelinde çevre kirliliği, endüstriyel ürünler ve sağlıksız yaşam koşulları en önemli etkenler olduğu için alternatif çözüm yolları üzerine araştırma yapmaya başladım. Evdeki yaşam tarzımızı da ekolojik prensiplere göre düzenledik. Küçük üreticiler, organik tarım, paylaşım ekonomilerini araştırdık. Sosyal girişimcilik konusunda eşimle birlikte çalışmalar yaptık. Kurumsal hayatta çalışırken, hayalini kurduğum ve yaşamak istediğim dünya ile gerçek dünya arasındaki farklar beni bir seçim yapmaya itti. Gezegenin ve çocuklarımızın geleceği için hayallerimin peşinden gitmeyi ve anlamı çok değerli olan sosyal ve eko-girişimci olmayı tercih ettim. Böylece, GekoO’nun ilk tohumlarını eşimle beraber atmaya başladık.

iyzico’yla Kolayca: GekoO Organik Ürünleriyle Daha İyi Bir Dünya Mümkün Diyor

GekoO olarak, Türkiye’nin ilk sertifikalı organik çocuk bisküvisini ürettik. Bunun yanı sıra sporcular, diyet yapanlar, diyabetik hastalar, alerjik çocuklar ve veganlar için çeşit çeşit ürün geliştirdik. Bu yıl Türkiye’nin ilk sağlıklı, fırınlanmış, sebzeli cipslerini ürettik. Ürün lezzeti, kalite ve besin değeri farkıyla GekoO büyümeye devam ediyor. Bizden sonra birçok beyaz yakalı arkadaşımız da kendi girişimlerini kurmak ve üretici olmak için cesaretlendi. Anneler çocuklarını endüstriyel ve zararlı ürünlerden uzak tutarak sağlıklı besleyebileceklerini gördüler. Şekersiz ve organik beslenmede yeni bir sayfa açtık ve ilham kaynağı olduk.

İşin ödeme adımında bugüne kadar ne gibi zorluklar yaşadınız?

Bizim gibi girişimlerin yaşadığı zorlukların başında tahsilat güçlükleri ve perakende zincirlerinde adil ticaretin yaygınlaşmaması geliyor. Biz çalışma modeli olarak zincir marketlerden ve satış noktalarından uzak duruyoruz. Çünkü israfı önlemeyi, ürüne değer vermeyi, emeğe ve doğaya saygıyı duymayı tekrar tekrar hatırlatmaya çalışıyoruz. Sağlıklı, ekolojik ve adil ürünleri satın almak isteyen perakende müşterilerimize direkt olarak ulaşmak bizim için çok daha değerli. Bu sebeple müşterilerimizin işin ödeme adımında bize duyacakları güven büyük bir önem taşıyordu.

İlk sitemizi kendimiz farklı bir e-ticaret altyapısı ile hazırlamıştık. Bu sebeple site altyapısı ve ödeme altyapısı uyumunda ve dolayısıyla ödemelerimizde bazı sorunlar yaşamıştık. Bu durum bize bir yıl zaman ve satış kaybettirdi.

iyzico ile çalışmaya başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?

iyzico’yla Kolayca: GekoO Organik Ürünleriyle Daha İyi Bir Dünya Mümkün Diyor

E-ticaret yolu ile Türkiye’nin her yerinden müşterilerimize ürün gönderimi yapıyoruz. İki ayrı e-ticaret sitemiz var. Biri ‘gekoo.com.tr’ B2C sitemiz, diğeri toptan depo mantığı ile çalışan ‘organikdepo.com’ isminde B2B sitemiz. iyzico ile her iki sitemizin de entegrasyon süreçleri çok kolay ve hızlı oldu. Siteyi açar açmaz satış yapmaya başladık diyebilirim. Müşterilerimiz kredi kartları ile kolayca alım yapabiliyorlar. iyzico güvenilir bir altyapı ve takip olanağı sağladığı için ödeme sisteminde sorunsuz çalışmanın rahatlığını müşterilerimizle karşılıklı yaşıyoruz. iyzico sayesinde tahsilat ve uzun süreli vade sıkıntılarını da aşmış oluyoruz.

iyzico ile çalışmak çok kolay ve hizmet kalitesi çok yüksek. Sorularımıza kısa sürede yanıt alabiliyoruz ve ödemelerimiz zamanında yapılıyor. Biz de bu sayede finansal akışımızı daha kolay planlayabiliyoruz.

iyzico ile çalışmaya başladıktan sonra satış dönüşüm oranınızda veya başarılı ödeme oranınızda herhangi bir artış gözlemlediniz mi?

iyzico ile kolay entegre olabileceğimiz hazır e-ticaret altyapısı çözümüyle çok kısa sürede sistemimizi kurduk ve satışlarımız hızlandı. Üye müşteri sayımız her gün hızlı bir şekilde artıyor. Biz de tahsilat takip, müşteri aramaları, geciken ödemelerle ile fazla vakit harcamadan üretimimize ve diğer tüm iş süreçlerimize daha fazla odaklanabiliyoruz.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay