E-Ticarette Alan Adının Önemi Nedir?

iyzico Posted on 3 dakika

E-ticarete başlamadan önce yapılan hazırlıkların en önemlilerinden biri alan adını belirlemektir. Eğer geleneksel ticaret faaliyeti yürüten bir firmaysanız alan adınız muhtemelen markanızdan geleceği için özel bir hazırlık yapmanıza gerek kalmaz. Ancak ilk kez alışveriş piyasasına giriyorsanız alacağınız alan adı, markanız ve internetteki kimliğiniz olarak kabul görecektir. On binlerce farklı e-ticaret sitesi arasından sıyrılmanızı sağlayacak, müşteriler tarafından benimsenerek bilinirliğinizi arttıracak bir alan adı seçmenin, hedeflediğiniz satış trafiğini yakalamanıza olumlu mutlaka olumlu etkileri olacaktır.

Güvenli E-ticaret İçin Uzun Soluklu Bir Marka

Elbette bir alan adı ile yola çıktıktan sonra gerekli görürseniz değiştirip yeni bir markaya taşınabilirsiniz. Ancak geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticarette de markanın uzun soluklu olması, müşteriler için güven duygusunu destekleyici etkiye sahiptir. Hizmetini sunacağınız alan ile ilgili ihtiyacı doğan müşteri, güven duyduğu alternatifler arasından seçim yapmaya meyilli olduğu için değişim süreciniz beklediğinizden daha fazla sancılı olabilir. Yine de alan adını, markasını ve logosunu değiştirmesine rağmen başarılı olan hem firmalar olduğunu belirtmekte fayda var.

Alan Adı Belirlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Müşterilere karşı ilk ve en önemli yüzünüz, hatta en önemli aracınız olan alan adınızı belirlerken, belli başlı bazı noktalara daha fazla hassasiyet göstererek başarı ihtimalinizi arttırmanız mümkün. Bu alan adını belirleme işlemi esnasında şu adımları dikkate alabilirsiniz:

1- Akılda Kalıcı ve Tanımlayıcı Olmalı

İnternetten alışveriş için faaliyete sokacağınız e-ticaret sitenize isim ararken satışa sunacağınız ürün yelpazesini ya da hizmetinizin içeriğini dikkate almalısınız. Sizinle aynı ya da benzer alanda faaliyet yürütecek popüler e-ticaret firmaları varsa onların alan adlarını inceleyerek anahtar kelimeler üzerine yoğunlaşabilirsiniz. 2. el otomobil satacaksanız “oto” ya da “araba” kelimelerinin alan adınızda yer almasını değerlendirebilirsiniz. Kiralık smokine ihtiyacı olan bir müşterinin hangi kelimeleri kullanarak arama yapacağı üzerinden çalışma yaparak alan adınızı belirleyebilirsiniz.

2- Popüler Kelimeler SEO İçin Önemli

Alan adınızı belirlerken popülerliğine ve SEO uyumluluğuna dikkat edin. Google Adwords üzerinden analiz yaparak belirleyeceğiniz anahtar kelimeler, sektörünüzle ilgili en popüler kavramlar olmalı. Mümkünse en fazla 2 ya da 3 kelime olarak belirleyeceğiniz alan adınız, akılda kalıcı olmalı ki markanızın bilinirliği artabilsin. SEO uyumu sayesinde de müşterileriniz, sunduğunuz hizmetlerle ilgili online arama yaptıklarında üst sıralarda e-ticaret firmanıza ulaşmasını sağlar. Ayrıca müşterilerinizi ikileme sokmama ve uluslararası bir marka yaratmak için farklı uzantılar yerine .com uzantısı üzerinden alan adınızı tescillemelisiniz.

3- Önceden Alınmış Olabilir

En başta aklınızda bir ya da birden çok isim bulunsa bile yüz milyonlarca alan adı, çeşitli kullanıcılar tarafından çok önceden alınıp marka tescili yapılmış durumda. Böyle bir tabloyla karşılaşmamak için alan adını belirlerken tescil kuruluşlarından sorgulamalısınız. Eğer karar kıldığınız isim bir başka girişimci tarafından tescillenmişse hemen yeni bir isim aramak yerine alan adının sahibiyle iletişime geçmeyi de deneyebilirsiniz. Bazı girişimciler önemli anahtar kelimeler üzerinden çalışmalar yaparak alan adlarını alıyor ve satışa çıkarıyor. Bu girişim için de talip olduğunuz sitenin Google tarafından cezalandırılmamış olmasına ve eğer daha önce faaliyette bulunmuşsa sunduğu hizmetlere ve güvenilirlik derecesine dikkat etmelisiniz.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay