İnternetten Ayakkabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

iyzico Posted on 4 dakika

Salgınla mücadele döneminde sosyal mesafenin önemi, online alışverişin avantajlarının daha çok kişi tarafından benimsenmesini sağladı. Öyle ki 2020 yılının ilk beş ayında e-ticaret hacmi önceki yıla göre %48 artış göstererek 63,3 milyar TL’ye ulaştı. Ayakkabı da internetten en çok satın alınan ürünler arasında bulunuyor. Bununla birlikte numaranın, kalıbın uygunluğu konusunda veya e-ticaret sitesi konusunda tedirgin olanlar ayakkabı ihtiyacını internetten karşılama konusunda da çekimser davranıyor. Bu yazımızda ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizin için yazdık.

İnternetten alışverişte birçok üründe olduğu gibi ayakkabı alırken nelere dikkat edilmeli sorusu da öncelikle güvenilirlik olarak yanıt buluyor. Bu noktada sitede güven damgası olup olmadığına, markanın bilinirliğine ve sosyal ağlarda yapılan yorumlara dikkat etmek gerekiyor. Satın alma aşamasında kargo sürecini, iade ve geri ödeme koşullarını öğrenmek önem taşıyor. Ayakkabının kalıbının uygun olduğundan emin olmak için beden tablosunu incelemek, ayakkabının hangi ortam için uygun olduğuna ve nasıl özellikler taşıması gerektiğine hâkim olmak gerekiyor.

İdeal ayakkabının sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Yanlış ayakkabı seçimi nasır ve şekil bozukluğu ile sonuçlanabiliyor. Ayakkabının sahip olması gereken özellikler bebek ayakkabısı, kadın ayakkabı modeli veya erkek ayakkabı modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte ayakkabının genel olarak bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. İdeal bir ayakkabının ayağın şekline uygun olması ve tam oturması, ayağı iyi kavraması, dış tabanın doğru noktalarda esneyebilecek şekilde tasarlanmış olması, önünün ve yanlarının dar olmaması gerekiyor. Genellikle süet ve nubuk deriler ayağın şeklini daha iyi alabiliyor.

Etkinliklere göre ayakkabı tercihi nasıl olmalı?

Ayakkabı seçiminde nasıl bir ortamda kullanılacağı da önem taşıyor. Ortama göre kullanılacak ayakkabıların bazı özellikleri taşıması gerekiyor.

  • Outdoor ayakkabı: Outdoor yürüyüş ayakkabısı alırken kullanılacak zemin yapısı, tabanda kullanılan donanımlar, kullanılacağı dönemin mevsimsel koşulları, ayakkabının iç astarı ve dayanıklılık durumunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.
  • Damat ayakkabısı: Damat ayakkabısı seçimini mekan ve ayakkabı renginin takıma uygunluğuna göre yapmak gerekiyor.
  • Spor ayakkabı: Spor ayakkabısının nefes alan kumaştan imal edilmiş olmasına, bol veya dar olmamasına, ayağı terletmemesine dikkat etmek gerekiyor.
  • Gelin ayakkabısı: Gelin ayakkabısı seçiminde ayakkabının gelinlikle uyumu ve şıklığı kadar rahat olup olmamasına, mekâna ve düğün zamanına uygun olmasına ve topuk boyuna da dikkat etmek gerekiyor.

Ayak sağlığı açısından doğru ayakkabı seçimi

Ayakkabı seçiminde fiyatın ve tasarımın elbette göz önünde bulundurulması gerekiyor; fakat öncelikli olarak sağlık açısından doğru tercihi yapmak önem taşıyor. Ayakkabıda “bir numara büyük olsun” düşüncesi sıklıkla ayakkabı tercihini etkiliyor. İnce kalıplı ayakkabıların büyük numaralarını almak arkada boşluk kalmasına neden oluyor ve yürüdükçe ayakta yara oluşuyor. Çok sert deri veya sert rugan ayakkabılar hareket kabiliyetini olumsuz etkiliyor.

Bez veya süet olan ayakkabı ile çizmeler içe basma eğilimi olan ayaklarda sorunu artırıyor. Kadınların modaya uyum sağlamak için tercih ettiği çok yüksek platform ayakkabılar, ayağın kıvrılmasına engel olarak diğer eklemlere aşırı baskı iletiyor. Yüksek topuklu ayakkabılar parmaklara aşırı yük binmesine neden olduğundan uzun süreli kullanımda şekil bozukluğuna neden oluyor. Ayağı sıkan dar kalıp, topuklu ayakkabılar ya da botlar da zamanla ayak parmaklarında şekil bozukluğuna neden olabiliyor.

İnce ayaklı kadınlar ince kalıplı olan ayakkabıları, ayağı taraklı olanlar geniş kalıplı ayakkabıları, kemik yapısı belirgin olanlar yumuşak derili ayakkabıları, denge sorunu olan kadınlar topuk kısmı daralmayan ayakkabılar tercih ederek ayak sağlığını koruyabilecektir.

Farklı tarzlara uygun değişik tasarımlardaki ayakkabıları internetten güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde almak için iyzico logosunun bulunduğu internet sitelerini tercih edebilir; iyzico Kendim İçin Korumalı Alışveriş farkıyla 7/24 canlı destek ve iptal/iade süreçlerinde kolaylıklar sayesinde alışverişinizi gönül rahatlığıyla tamamlayabilirsiniz.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay