Online Alışveriş Dünyasından Son Haberler

iyzico Posted on 4 dakika

AB İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre alışverişi dijital ortama taşıyanların oranı büyük bir artış gösteriyor. Türkiyede halkın %30’u  en az bir defa internetten alışveriş yapıyor. Bu oran Türkiyeyi Avrupadaki 38 ülke içinde 31’inci sıraya yerleştiriyor. COVİD-19un da etkisiyle online alışverişin önümüzdeki dönemde daha popülerleşeceği anlaşılıyor. Gelin şimdi online alışveriş dünyasını mercek altına alalım.

Alışveriş 4.0

Endüstri 4.0 (Dördüncü Sanayi Devrimi) ile birlikte üretici, tüketici, ürün ve hizmetler büyük bir değişim dalgasına kapıldı. Öyle ki toplum, inşaat, üretim gibi birçok kavram da 4.0, 5.0 rakamlarıyla birlikte anılmaya başladı. Online alışveriş dünyasını yansıtan istatistikler alışverişin de yepyeni bir anlam kazandığını gösteriyor.

Online alışveriş tüketiciyi benzeri görülmemiş biçimde değiştirip güçlendirirken perakendeciler için de kurallar yeniden yazılıyor. Sanal mağazalar başlangıçta yalnızca satın almanın alternatif bir yolunu sunuyordu. Zamanla durum değişti ve tüketici ve tedarikçi arasındaki ilişkinin dinamiği değişmeye başladı. Tüketici ürün ve hizmetleri daha bilinçli yaklaşımla edinilmiş deneyim süzgecinden geçirerek satın almaya karar verdi. 21. yüzyılda şu alışveriş ritüelleri yaygınlaşıyor:

  • Ürün ve hizmetler hakkında internetten bilgi edinmeden mağazaya gitmemek
  • Ürünleri görebilmek için mağazayı ziyaret etmek
  • En iyi fiyatın hangi mağazada olduğunu tespit etmek için internette hızlıca tarama yapmak

İnternetten alışveriş, çevrimiçi alışveriş gibi kavramlarla da ifade edilen online alışverişi ticaret yapan tüm firmalara internet bağlantısı ile ulaşmak şeklinde tanımlayabiliriz. Bir dakika içinde beş, on mağazayı ziyaret etmek internet ve online alışveriş siteleri ile mümkün oluyor.

Online alışveriş, alışverişe bambaşka bir nitelik kazandırıyor. Tüketicinin ihtiyacını karşılayan ürünün en iyi fiyatta nerede bulunduğunu öğrenebilmesi için birkaç dakikasını ayırması, ürüne ulaşmak için ise birkaç gün beklemesi yeterli oluyor. Ülkenin en doğusundaki tüketici en batısındaki ürüne internet bağlantısı ve web sitesi aracılığıyla ulaşabiliyor.

Online alışverişte büyük oyuncular

Online alışverişin büyük kolaylık olduğunu fark eden tüketiciler giderek artıyor. Bu durum e-ticaret dünyasında satıcı olarak var olmak isteyenlerin de artmasını sağlıyor. Kızışan rekabet ortamında global çapta bazı oyuncular öne çıkıyor. Amazon, Wayfair, ebay, Groupon, tripadsivor, Walmart, Bookings ve priceline.com gibi dev markalar, online alışveriş dünyasına yön veriyor.

Elbette mağazanın popülaritesi mutlaka en iyi fiyatlara sahip olduğu anlamına gelmiyor.  Fiyatın yanı sıra nakliye maliyeti, tahmini varış süresi, iade koşulları, ödeme alternatifleri gibi detayları göz önünde bulundurmak önem taşıyor.

Online alışverişle ilgili endişeler ve güvenli online alışveriş için ipuçları

Online alışveriş, tüketicinin yalnızca ürünü sepetine ekleyip fatura ve iletişim bilgilerini girmesini gerektiriyor. Bu büyük kolaylık madalyonun diğer yüzüne bakıldığında kişisel olarak deneyimleyememenin verdiği “ya göründüğü/açıklandığı gibi değilse” endişesine ve veri güvenliği endişesi ve haline dönüşebiliyor. Oysa birkaç noktada dikkatli davranarak hızlı, kolay ve güvenli alışveriş yapılabiliyor. İşte güvenli online alışveriş için dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • SSL Sertifikası web sitelerinin işlemlerinin şifrelenerek yapılmasını sağlıyor. Dolayısıyla SSL kullanan siteleri tercih etmek gerekiyor. Bu siteleri tespit etmek için URL adresinin https:// içermesi gerekiyor.
  • Pp-up reklamlarına karşı dikkatli olmak, yasal sitelerde bile görünse tıklamamak önem taşıyor.
  • Ön ödemeli sanal kartlar kimlik bilgisi kullanmadan alışveriş yapmaya olanak tanıyor.
  • Mağazanın güvenirliğinden emin olmak için telefon numarası ve fiziksel konumunu kontrol etmek, sosyal medya hesabındaki yorumları incelemek gerekiyor.
  • Wi-Fi üzerinden çevrimiçi bankacılık siber saldırganların en sevdiği dijital alışkanlıklar arasında bulunuyor.
  • Çok ucuz fiyatlar, sanal POS kullanmayıp havale yoluyla ödeme alan firmalar ve 3D Secure yöntemi kullanmayan siteler genellikle online alışverişteki güven sorunun büyümesine neden olan siteler arasında bulunuyor.

iyzico ile Öde ve bugüne kadar 2 milyondan fazla tüketicinin tercih ettiği iyzico Korumalı Alışveriş, internet alışverişlerine karşı duyulan tüm güven problemlerine çözüm sunuyor. iyzico Korumalı Alışveriş kapsamındaki işlemler için tüketiciler 7/24 canlı destek alırken iptal/iade süreçlerinde de destek sunuluyor. Konu hakkında tüm detaylı bilgiler, şimdi iyzico web sitesinde sizi bekliyor.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay