Refund (İade) Nedir, Hangi Durumlarda Geçerlidir?

iyzico Posted on 3 dakika

Ürünün çeşitli sebeplerden dolayı iade edilmesi alışverişin kaçınılmaz ihtimallerinden biridir. Yanlış ya da hatalı ürün gönderimi, kıyafetlerde beden uyuşmazlıkları, kalitenin beklenilen standartlarda olmaması, teknolojik ve elektronik ürünlerde uyuşmazlık, refund yani iadenin başlıca sebeplerinden biridir. Farklı Sanal POS uygulamalarında farklı yöntemlerle gerçekleştirilen refund sisteminin iyzico’da nasıl işlediğinden bahsedelim.

Müşterilerinizden herhangi bir sebeple refund talebi geldiğinde yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle:

  • Üyelik girişini yaptıktan sonra kontrol panelinin sol tarafında bulunan “Ödemeler” kısmına gelin
  • Ödemeler bölümü şimdiye kadar yaptığınız tüm ödemeleri görebileceğiniz ekranı ifade eder
  • Bu ödeme kayıtları arasında iadesi yani refund’u gerçekleşen ödeme kaydının üzerine tıklayın
  • Yeni açılan sayfada sağ üst köşede iade edilen ödeme linkine tıklayın
  • Yeni açılacak olan pop-up’ta iki seçenek arasında seçim yapmanız gerekecek: Tam iade ve kısmi iade
  • Tam iade butonu ürünün bedelinin tamamının iadesini ifade eder
  • Kısmi iade butonu ise müşteri aldığı ürünün bir kısmını iade ettiği durumlarda seçilmelidir. Örneğin müşteri satın aldığı iki üründen birini iade edecekse bu seçenek tercih edilmelidir. Bu durumda geri gönderilen ürünün bedeli tutar kutucuğuna yazılır ve onayla butonuna basılır. Böylelikle iade işlemini tamamlamış olursunuz. Bu işlem otomatik olarak bankanıza iletilir ve sizin ödemeler sayfanızda da yerini alır.
  • Geri ödeme yani refund durumlarında eğer işlem ürünün satışından sonra 24 saat içinde yapılırsa iadeler için hiçbir ücret kesintisi yapılmaz. Satış işlemlerinin muhasebeleştirilip faturalandırılması bu süre zarfında yapıldığı için 24 saat geçtikten sonra yapılan işlemlerde %2,50 tutarındaki iyzico sanal POS komisyon oranı geçerli olacaktır.

Gördüğünüz gibi iyzico modülünün kullanıcı ara yüzünde refund işlemi oldukça kolaydır. Tutar miktarı konusunda dikkat etmek dışında herhangi bir ekstra önem isteyen tarafı yoktur.

Refund kesinlikle chargeback ile karıştırılmamalıdır. Refund işleminin sahtecilik, dolandırıcılık, kart sahibinin bilgisi dışında yapılan alışverişlerle hiçbir ilgisi yoktur. Refund sıradan bir ürün iade işlemini ifade eder. Başta da belirttiğimiz gibi bu tamamen türlü sebeplerden dolayı ürünün beklentileri karşılamaması ile ilgilidir. Chargeback ise kredi kartının kart sahibinin bilgisi dışında kullanılması durumunda yani dolandırıcılık durumlarında geçerli olan ve tüm dünyada aynı kurallarla uygulanan bir sistemdir. Burada muhatap sayısı da artar. Chargeback için müşteri, müşterinin bankası, iş yeri ve iş yeri bankası devreye girer. Karşılıklı yapılan incelemeler sonucunda müşterinin parasının iadesine karar verildiğinde iş yeri ödemeyi yapar. Chargeback inceleme gerektiren bir süreçtir. Bu incelemenin iyzico tarafından yapılmasını talep edebilirsiniz. Bu hizmetin bedeli ise 35 TL’dir.


iyzico

iyzico

Şimdi Kolay