Kolay Olan Kazansın: iyzico ile İnternet Alışverişlerinde Yeni Bir Dönem

iyzico olarak 2013’te yola çıkarken bir hayalimiz vardı. Finansal süreçleri herkes için demokratikleştirmek istiyorduk ve bunu nasıl başaracağımızı, ilk günden bu yana en ince ayrıntısına kadar adım adım planlıyorduk. Çünkü Türkiye’nin e-ticaret alanında sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya çıkarmak, uzun vadeli bir plan gerektiriyordu. Çeşitli büyüklüklerdeki satıcılara sunduğumuz sanal POS hizmetiyle başlayan hikayemizde, “iyzico ile Öde” ve “iyzico Korumalı Alışveriş” hizmetlerimizle bugün milyonlarca tüketicinin internet alışverişlerinde güvenle tercih ettiği bir markaya dönüştük. Peki bu sürecin arka planında hangi çalışmalar vardı? Hangi veriler bizim için yol gösterici oldu? Gelin şimdi tüm bunları daha detaylı inceleyelim. 

Günümüzde ürün ve satış kanallarında çeşitliliğin artması, tüketicilerin beklentilerini de değiştiriyor. İhtiyaç duyduğu bir ürün veya hizmeti satın almadan önce tüketici farklı marka ve satıcıları detaylı biçimde kıyaslıyor, ödeme kolaylıklarını değerlendiriyor. Elbette doğrusu da bu. Ancak asıl kritik süreç ödeme noktasında başlıyor. Dünyada internetten araştırılan ürünlerin veya hizmetlerin online satın alınma oranı %75. Türkiye’de ise bu oran %67 seviyesinde. Online alışveriş siteleri bu denli ilgi görürken satın alma noktasında duraksamanın yaşanıyor olması mutlaka sorgulanmalı. Biz de iyzico olarak işte tam da bu noktada devreye giriyoruz.

Yaptığımız araştırmaların sonucunda, internetten alışverişin önündeki en büyük engelin alışveriş sonrasındaki süreç belirsizliği ve kandırılma endişesi olduğunu biliyoruz. Tüketiciler, ürünün eline ulaşmasına kadar olan süreçte yaşadığı sorunlar veya önceden problem yaşamış olmasının verdiği hüsranla online alışverişe küsebiliyor. Bazıları ise uzun ve zorlu ödeme sayfaları sebebiyle ödemeyi tamamlamadan sayfayı terk ediyor. iyzico olarak Türkiye’de e-ticaret payının büyümesinin önündeki bu büyük engeli nasıl çözebileceğimiz konusunda çok çalıştık ve tüm bu süreçlerin sonucunda “iyzico ile Öde” hizmetimizi geliştirdik.

Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki ülkemiz insanı gününün ortalama 7 saat 15 dakikasını internette geçiriyor. Bu sürenin önemli bir kısmını mobil uygulama kullanımı oluşturuyor. Kullanıcıların akıllı telefon ve tableti yoğun olarak kullandığı düşünüldüğünde mobil uygulamaların ne denli önem taşıdığı anlaşılabiliyor. Bizim ürün ve hizmetlerimizde sağlamaya çalıştığımız öncelikli kriter “kolaylık”.

Bu nedenle iyzico ile Öde ürünümüzü mobil uygulama üzerinden çalışacak biçimde geliştirdik. Karmaşık form sayfalarından farklı olarak yalnızca telefon numarası ile güvenli biçimde uygulamaya giriş yapılabilmesini sağlıyoruz. Kullanıcılarımız, panel üzerinden banka transferi veya kart ile iyzico hesaplarına kolaylıkla para yatırabiliyor. Profil bölümünde banka hesapları veya kartlar görüntülenebiliyor. Bu açıdan baktığımızda, iyzico ile mobil dünyada hayat şimdi kolay diyebiliyoruz.

Yine araştırmalarımız sonucunda Türkiye’de 22 milyon vatandaşımızın herhangi bir banka hesabı olmadığını tespit ettik. Kimileri banka ödeme süreçlerinde yaşadığı sorun nedeniyle kredi kartı kullanamazken, kimileri banka süreçlerinin tehlikeli olabileceği düşüncesiyle bankalardan uzak kalıyor. Banka hesabının olmayışının internet alışverişinde yarattığı sorunları, iyzico ile Öde hizmetimizle ortadan kaldırdık. Banka hesabı bulunmayan 22 milyon tüketici, Akbank ATM’lerinden iyzico hesaplarına para yatırabiliyor ve internette rahatlıkla alışveriş yapabiliyor.

E-ticaretteki en büyük sorunlardan bir diğeri de iade süreçlerinin uzunluğu. Tüketicilerin %40’ı, karmaşık iptal/iade süreçleri nedeniyle mutsuz olduğunu belirtiyor. Biz de bu noktada tüketicinin hayatını kolaylaştırmak için ödemelerin iadesinin satıcı onayının ardından anında gerçekleşmesini sağlıyoruz. Kullanıcıların iyzico mobil uygulaması üzerinden yalnızca birkaç saniye içinde iade durumunu kontrol edebilmesini sağlayarak e-ticaret ile ilgili en büyük endişelerinden biri olan “muhatap bulamamak” sorununu da 7/24 canlı destek ile çözüme ulaştırıyoruz.

E-ticaretin handikabı güven. Güveni müşteri ile e-ticaret şirketi arasındaki görünmeyen güçlü bir bağ olarak görüyorum. Bu bağın sağlanması ve kopmaması için de güvenlik standartlarını taşımak çok önemli. iyzico logosu olan e-ticaret sitesinde alışveriş yapan tüketiciler, “iyzico Korumalı Alışveriş” seçeneğini işaretlediğinde güvenli şekilde alışverişini tamamlayabiliyor. Bugüne kadar 3 milyondan fazla alışverişte tercih edilen iyzico Korumalı Alışveriş, artık tüketicilerin zihninde güveni temsil ediyor. Araştırmalarımız da iyzico Korumalı Alışveriş kapsamında yapılan alışverişlerin müşteri memnuniyeti oranının %92 olduğunu ve kartın kopyalanması, verilerin çalınması gibi endişelerin ortadan kalktığını gösteriyor.

Bugün 50 binden fazla üye iş yeri ve 2 milyondan fazla Korumalı Alışveriş kullanıcımızla e-ticaret dünyasının güven referansı konumunda olmaktan onur duyuyoruz. iyzico ekibi olarak finansal hizmetleri herkes için ulaşılabilir ve kolay kılmak, önümüzdeki dönem için de en büyük hedefimiz.  Kolay olan kazansın!

Barbaros Özbuğutu


Barbaros Özbuğutu

Barbaros Özbuğutu

Co-founder&CEO @ iyzico