Pandemi Döneminde iyzico Mühendislik Ekibine Katılma Maceram

Herkese merhaba! Ben iyzico mühendislik ekibinden Gürkan Demir. Hepimizin bildiği gibi birçok şirket, pandemi sebebiyle işe alım süreçlerini tamamen dijitalleştirdi ve yeni normale adapte oldu. Ben de iyzico mühendislik ekibine tam olarak işe alım süreçlerinin dijitalleştiği dönemde dahil oldum. Sizlere bu yazımda iyzico mühendislik ekibindeki işe alım ve geliştirme süreçlerinin nasıl olduğunu açıklamaya çalışacağım. Hazırsanız başlayalım. 🙂

Öncelikle iyzico aktif iş ilanlarını tüm detaylarıyla birlikte web sitesi üzerinde yer alan kariyer sayfasında ve LinkedIn üzerinde düzenli olarak paylaşıyor. İşe alım sürecinde genel olarak amaç, sahip olunan iyzico kültürünü koruyarak ekibe katılacak olan yeni üyeler ile birlikte bu kültürü geliştirmek.

Benim de artık bir parçası olduğum mühendislik kültürünün, sürekli geliştirdiğimiz teknik süreçlerimiz için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bundan dolayı bireysel olarak sahip olduğumuz kodlama gibi teknik yeteneklerinin yanı sıra ortak çalışmaya yatkın, çok sesli iletişime açık olma, proje fikir oluşturma ve yürütme gibi sosyal yeteneklerin de olması ve desteklenmesi gerektiğini göz önünde bulunduruyoruz.

iyzico’da ilgili pozisyona ilk başvurulduğunda görüşmeler ana hatlarıyla birlikte teknik ve kültürel olarak ikiye ayrılıyor ve bu görüşmeler kendi içlerinde de birden fazla görüşmeyle devam ediyor. Teknik görüşmelerde daha çok adayın deneyimlediği teknolojiler, problem çözme yaklaşımları hakkında bilgi ve deneyimleri değerlendirilirken; kültürel toplantılarda ise adayların sosyal becerilerini, değerlerini, iletişim becerilerini gözlemleyerek kültürel uyum aranıyor.

İşe alım süreci ile ilgili daha detaylı bilgiyi Github hesabımızda bulabilirsiniz.

iyzicomate

Bir mühendis olarak yeni bir işe başlarken kurulması gereken ilişkiler, alışılması gereken süreçler, öğrenilmesi gereken teknolojiler başlangıçta zorlu olabiliyor. Ancak iyzico’daki iyzicoMate uygulaması sayesinde yeni işe başlayan iyzinatörlerin işe ve ekibe uyum süreci kısaltılarak daha hızlı öğrenmelerini, yollarını daha kolay bulmalarını dolayısıyla kendilerine güveni sağlamayı hedefliyoruz. iyzico’da işe başladığınız ilk gün sizi iyzicoMate’iniz karşılıyor. İlk gününüzü dijital ortamda birlikte geçirdiğiniz mate’iniz size ekibinizi, diğer ekipleri ve ekip yöneticilerini, iş yapış şekli gibi konular gibi sorularınızı yanıtlıyor. Bu süreç iyzico’da ilk gününüz için oldukça sıcak bir karşılama oluyor. Benim iyzicoMate’im Faruk da ilk günümde bana çok yardımcı olmuştu. Tekrar teşekkürler Faruk! 

Pandemi Döneminde iyzico Mühendislik Ekibine Katılma Maceram

iyzico’da yazılım geliştirme döngülerinden sık sık faydalanıyoruz. Mühendislik departmanı olarak tamamen çevik kültür ve zihniyetle yönetildiğimiz için planlamalarımızı da buna göre yapıyoruz. Haftalık sprint koşuyoruz ve her hafta Pazartesi günü yaptığımız planlama toplantısında, o hafta hangi işleri yapacağımızı, hangi işleri kimin yapacağını belirleyerek görevlerimize odaklanıyoruz. Eşli programlama, kod inceleme, günlük toplantılar bizim için iş geliştirme sürecinin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Günlük ve haftalık olmak üzere farklı periyotlarda çeşitli amaçlarla toplantılar yapıyoruz. Her sabah Microsoft Teams üzerinden takım içinde kısa bir görüşme yaparak takımdaki diğer kişilere durum bilgilendirmesinde bulunuyoruz. Böylece diğer ekip arkadaşlarımızla ortak bir paydada buluşuyor ve önümüzdeki engellere birbirimize danışarak birlikte çözüm üretiyoruz. Bu kısa görüşmeler ekibin uzakta da olsa iş sürecini olumlu yönde etkiliyor; hem birbirimizden haberdar oluyoruz hem de gün içinde konuşma fırsatı bulduğumuz için sosyal anlamda ekipten uzaklaşmıyoruz.

Ayrıca takım içinde her hafta düzenli olarak retro toplantısı yapıyoruz. Geçtiğimiz periyoda yönelik birbirimize geri bildirimlerde bulunarak ekip memnuniyetimizi ve performansımızı arttırmayı hedefliyoruz. Grooming adını verdiğimiz ve takım içerisinde haftalık olarak düzenlediğimiz toplantıda ise ilerleyen planlamalarda geliştirme yapacağımız işleri açıklayıp, konu hakkında ön bilgi sahibi olmayı amaçlıyor; yine bu toplantılarda geliştirmenin puanlamasını yaparak haftalık planlama toplantısını elimizden geldiğince süre bakımından minimal tutmaya çalışıyoruz. Bunların yanı sıra tüm mühendislik ekibi Pazartesi günü haftalık toplantıya katılıyoruz ve takımımız hakkında kısa bir sunum yaparak diğer takımlara güncellemelerde bulunuyoruz. Bu sayede farklı ekiplerin o hafta içinde hangi konuya ve projeye odaklandığından haberdar oluyoruz. Bu toplantılar, olası yaşanılan sorunlar hakkında bilgi sahibi olmamıza da oldukça yardımcı oluyor.

Yazımın başında da bahsettiğim gibi iyzico olarak sadece şirket için değil motivasyonu destekleyen, esnek ve dinamik bir çalışma ortamı için yani kendimiz için bir mühendislik kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kültürün oluşması ve daha da büyüyebilmesi için mühendisler olarak sadece ölçeklenebilirlik, hız gibi konulara odaklanmıyoruz. Şirketin sağladığı ücretsiz çevrim içi kurslar sayesinde dilediğimiz konuda araştırma yapabiliyor ve pratikler uygulayarak yeteneklerimizi artırabiliyoruz. Bunların yanı sıra Lightning Talks, Tech Talks gibi seminerler düzenleyerek şirket içinde farklı teknolojiler hakkında da bilgi sahibi olmaya ve öğrendiğimiz yeni teknikleri geliştirme yaparken de uygulamaya çalışıyoruz. Elde ettiğimiz deneyimleri kendi blogumuzda paylaşarak ekosisteme katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Sonuç olarak hepimiz evlerimizde bulunmamıza rağmen mühendislik ekibi olarak çalışmalarımıza tam gaz devam ediyoruz. Özellikle pandemi gibi zorlu bir dönemde iş yapış sürecimizi şu ana kadar çok iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. Tutkulu, disiplinli ve motivasyonunuz yüksekse ve iyzico’ya katılmak istiyorsanız, sizinle tanışmaktan çok mutlu oluruz. iyzico ile ilgili tüm sorularınız için bize sosyal medya hesaplarımız üzerinden dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz!


Gürkan Demir

Gürkan Demir

Software Engineer @iyzico